Trends en ontwikkelingen in de plaatbewerking

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Het duurt nog even, maar dit najaar vindt Metavak – gelijktijdig met Welding Week – weer plaats in Evenementenhal Gorinchem, van 1 tot en met 3 oktober. Gezamenlijk vormen de events een totaalplatform en ontmoetingsplaats voor de gehele metaalbewerkende maakindustrie.

Tags:
Foto: Metavak

Tijdens een beursbezoek raken bezoekers op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen. Omdat het nog even duurt voordat het oktober is, zet Metavak nu vast de laatste trends en ontwikkelingen in de plaatbewerking op een rij:

 1. Automatisering op schaal
  Automatisering op grote schaal is vaak niet haalbaar voor bedrijven vanwege de hoge kosten die eraan verbonden zijn. Toch bestaan er ook mogelijkheden voor geautomatiseerde processen op kleinere schaal. Voorbeelden hiervan zijn robotica voor het laden en lossen van materialen en eenvoudige automatiseringstechnologie voor CNC-machines met automatische gereedschapswisselaars.
 2. Procesoptimalisatie en Lean Manufacturing
  Door het implementeren van lean manufacturing principes en het optimaliseren van plaatbewerkingsprocessen kunnen bedrijven verspilling verminderen, doorlooptijden verkorten en de efficiëntie verbeteren, waarmee ze kunnen concurreren met hun directe rivalen.
 3. Specialistische processen outsourcen
  Voor gespecialiseerde plaatbewerkingsprocessen, zoals water- of lasersnijden van complexe onderdelen, kan samenwerking met gespecialiseerde externe dienstverleners een voordeel bieden boven het investeren in kostbare machines.
 4. Focus op maatwerk en flexibiliteit
  Het richten op maatwerk en flexibiliteit kan mkb-bedrijven onderscheiden. Door te investeren in veelzijdige machines die verschillende bewerkingen kunnen uitvoeren of door zich te specialiseren in de productie van kleine series of prototypes, kunnen ze aan deze behoeften voldoen.
 5. Processen digitaliseren
  Digitalisering is niet altijd direct haalbaar voor mkb-bedrijven, maar toch kunnen ze profiteren van digitalisering in bepaalde aspecten van hun activiteiten. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door het gebruik van CAD/CAM-software voor ontwerp en programmering in plaatbewerkingsprocessen, of door eenvoudige datacaptatie te implementeren om productiegegevens te verzamelen.
 6. Milieuvriendelijk en duurzaam
  Om aan de groeiende vraag naar milieuvriendelijke en duurzame productiepraktijken te voldoen, kunnen mkb-bedrijven investeren in energiezuinige machines, het minimaliseren van afval en het gebruik van milieuvriendelijke materialen en coatings.
Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *