Recordaantal bezoekers Precisiebeurs toont belang hightech maakindustie

De tweeëntwintigste editie van de Precisiebeurs die vorige week in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch plaatsvond trok 5900 bezoekers. Dat is een groei van vijftien procent ten opzichte van de voorgaande editie. De organisatie Mikrocentrum reageert verheugd en ziet in de groeicijfers een bevestiging van het belang van de hightech maakindustrie in ons land.

Ruim 370 exposanten, vijftig internationale en nationale sprekers en meer dan 5900 professionals kwamen samen op de Precisiebeurs op 15 en 16 november. De Precisiebeurs speelde in op de meest relevante thema’s binnen de precisietechnologiesector. Bezoekers konden kennismaken met experts en ontdekten oplossingen op het gebied van de volgende thema’s: mechatronic engineering & systems, metrology, vacuüm & clean, micro processing & motion, laser & photonics en production for high precision.

Beursorganisator Mikrocentrum, het verbindende platform voor de hightech- en maakindustrie, blikt tevreden terug op de tweeëntwintigste editie van de beurs. ‘We constateren nu meer dan ooit dat de gehele waardeketen van precisietechnologie behoefte heeft aan nieuwe ontmoetingen, kennisdeling en gezamenlijke innovatie,’ deelt Bart Kooijmans, programmamanager van de Precisiebeurs, mee.

Foto: Jerom Rozendaal

Mikrocentrum startte ruim twintig jaar geleden met de Precisiebeurs. Op de tweeëntwintigste editie stonden dezelfde doelstellingen als tijdens het eerste event centraal. ‘Het verenigen van deze keten, het faciliteren van ontmoetingen en het stimuleren van nieuwe samenwerkingen zijn de kernwaarden van deze vakbeurs’, aldus Kooijmans, die opmerkt dat er ook buitenlandse experts de weg naar Den Bosch wisten te vinden. ‘Zelfs professionals uit Japan, Hongarije, Zwitserland en de United States reisden naar Nederland af om de Precisiebeurs te bezoeken. Hieruit blijkt dat de interesse in de volgende generatie precisie-ingenieurs en precisietechnologie niet beperkt blijft tot alleen de Nederlandse grenzen, maar internationaal wordt gedragen.’

Behalve de standhouders, met een breed aanbod aan producten en diensten, was er een rijk gevuld randprogramma. Zo was de netwerkarena dit jaar groter dan ooit tevoren. Diverse experts uit de precisietechnologiesector deelden hier hun visie op de meest actuele uitdagingen. Tijdens de eerste beursdag reikte Claudia Reiner, bestuurslid van SIA, de nieuwste editie van het PIT-magazine uit aan Marc Hendrikse, boegbeeld van de topsector HTSM en voorzitter van Holland High Tech. Deze special behandelt de nieuwste sleuteltechnologieën.

Bezoekers hadden ook de mogelijkheid om deel te nemen aan de workshop van PhotonicsNL. Tijdens deze sessie gingen Marc van Dijk (Demcon), Matthijs de Wit (Te Lintelo Systems), Bart Snijders (TNO), Sami Musa (Chilas) en Petra Wicherink (PhotonicsNL) met elkaar in gesprek over de diverse toepassingen van deze technologie in de precisietechnologiesector.

Foto: Jerom Rozendaal

Jong tech-talent stond volop in de schijnwerpers

Om de groeiambitie van onze hightech sector te verwezenlijken, is de ontwikkeling van technisch talent onmisbaar. Om studenten, PhD-kandidaten en start-ups in de schijnwerpers te zetten, bood de Precisiebeurs dit jaar weer een uitgebreid Young Talent-programma aan.

Er was een speciale arena voor Young Talents in de Netwerkhal waar studententeams van verschillende universiteiten en hogescholen hun projecten konden presenteren. Zo waren bijvoorbeeld de waterstof raceauto van Team Forze, de Formule 1 raceauto van URE Eindhoven en de raceauto van TU Delft (Star Delft), tentoongesteld.

De waterstof raceauto van Team Forze (Foto: Jerom Rozendaal)

Op woensdag 15 november pitchten meer dan acht studententeams van diverse onderwijsinstellingen hun projecten. Uiteindelijk reikte Mikrocentrum de Young Talent Award uit aan Project March, terwijl de runner-up award vanuit Wevolver ging naar Team POLAR. Project March maakte indruk op de jury met hun exoskelet, waarbij technische kennis wordt ingezet om mensen met een dwarslaesie te ondersteunen.

Team POLAR onderscheidde zich dan weer met een project dat het probleem van het smelten van de poolkappen op innovatieve wijze aanpakt: met een rover die ter plaatse metingen verricht. ‘Dit biedt een nauwkeurig inzicht in de status van onze poolkappen, waardoor doelgerichte actie mogelijk is’, klinkt het bij de beursorganisatie.

AM for Precision plein

Dit jaar stonden additive manufacturing en de reinheidseisen voor de hightech centraal op de Precisiebeurs. De druk vanuit Tier 1-leveranciers om productiecapaciteit voor additive manufacturing aan de semiconindustrie te leveren, neemt namelijk toe. Het was daarom cruciaal dat de Precisiebeurs kennisdeling bevorderde over de groeiende toepassingen van additive manufacturing in precisietechnologie.

Foto: Jerom Rozendaal

Het themaplein AM for Precision liet zien wat ruim veertien toeleveranciers kunnen bereiken en hoe zij additive manufacturing toepassen in de precisietechniek. ‘Hier vonden bezoekers oplossingen voor het omgaan met de nieuwste ontwikkelingen en mogelijkheden voor de ontwikkeling van verschillende componenten’, legt Bart Kooijmans uit. Denk daarbij bijvoorbeeld aan 3D-metaalprinten als onderdeel van precisietechnologie. Op donderdag 16 november konden bezoekers hun kennis over additive manufacturing ruim verbreden met één van de negen lezingen uit het additive manufacturing lezingentrack.

Precisiebeurs 2024 & International Precision Conference

In 2024 organiseert Mikrocentrum de volgende editie van de Precisiebeurs op 13 en 14 november, wederom in de Brabanthallen. Deze aankomende editie wordt uitgebreid met het International Precision Conference op 12 november bij Mikrocentrum in Veldhoven. Deze conference fungeert als opmaat naar de Precisiebeurs 2024 om internationale samenwerking en kennisdeling te bevorderen. De sector moet namelijk voldoen aan internationale netwerken om mondiaal spelende uitdagingen, waar hightech een oplossing voor kan bieden, aan te gaan.

Auteur: Jerom Rozendaal

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *