zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Metavak toont keten metaalbewerking


Gorinchem, 30 september 2019
In de tweede week van oktober vindt de vakbeurs Metavak weer plaats in Evenementenhal Gorinchem. Door deze vroege datum begin oktober sluit de vakbeurs nu beter aan op internationale beurzen. De nieuwe datum werpt zijn vruchten af, want na lange tijd nemen grote fabrikanten van plaatbewerking nu wel deel aan Metavak.

Dit jaar is de vakbeurs voor de metaalindustrie voor het eerst opgedeeld in zes verschillende segmenten die op de beursvloer te herkennen zijn aan ieder een eigen kleur. Dat zijn de segmenten: verspanen, plaatbewerking, automatisering, verbindingstechniek, oppervlaktebehandeling & reinigingstechniek en 3D-printen. Dankzij de gesegmenteerde beursvloer is de beurs overzichtelijker en besparen bezoekers veel tijd. Zij kunnen nu heel gericht op zoek gaan naar informatie, productietechnieken en deelnemers die voor hen relevant zijn. Elk segment heeft ook zijn eigen demoplein waar live demonstraties te volgen zijn.

Naar verwachting presenteren circa 230 leveranciers van onder andere machines, software, gereedschappen, automatiseringsoplossingen en complementaire producten zich op Metavak 2019.

Plaatbewerking

Een van de segmenten is plaatbewerking. Doordat Metavak voor het eerst begin oktober plaatsvindt, kunnen de grote fabrikanten van plaatbewerking na lange tijd nu wel deelnemen aan Metavak. Zo heeft LVD Nederland één van de grootste stands afgenomen op het segment ‘Plaatbewerking'. ‘Door grote vakbeurzen (red.: Euroblech/Blechexpo) in Duitsland was Metavak een beurs die niet in de planning paste. Vorig jaar zag ik tijdens mijn bezoek veel kwalitatieve bezoekers rondlopen. Toen ik hoorde dat de beurs een nieuwe datum kreeg, was het voor mij direct duidelijk dat we met LVD moesten deelnemen', legt Mathijs Wijn, salesmanager van LVD Nederland uit.


Naast het demoplein (daar laat onder andere Q-Fin Quality Finishing verschillende demonstraties zien) die bezoekers vinden op het segment ‘Plaatbewerking', is er dit jaar ook een kennisprogramma specifiek op plaatbewerking gericht. ‘Dit nieuwe onderdeel van het beursprogramma wordt zeker interessant. Hierdoor bieden we een nieuwe vorm van kennisoverdracht voor zowel de eindbeslisser als de eindgebruiker', aldus Daniëlle Wild namens de beursorganisatie.

metavakDoordat Metavak voor het eerst begin oktober plaatsvindt, kunnen nu ook grote fabrikanten van plaatbewerking deelnemen. Zo heeft LVD Nederland één van de grootste stands afgenomen in het segment ‘Plaatbewerking'.

Lijmen

Na het succes van het demoplein Lijmtechniek van vorig jaar op de NIL Verbindingsweek, hebben de partijen besloten om het demoplein dit jaar op de Metavak verder uit te bouwen. Lijmen is geen nieuwe verbindingstechniek, maar wel een techniek die zich steeds meer ontwikkelt en steeds vaker wordt toegepast. Ondanks het feit dat de lijmtechniek een groeiende verbindingstechniek is, heerst er nog vaak onwetendheid over lijmverbindingen.

Permacol, Lubribond, BNS Industrial, Delta Application Technics, Adhesive Bonding Center en het Nederlands Instituut voor Lastechniek gaan daarom het demoplein Lijmtechniek dit jaar nog verder uitbreiden, zo willen ze de lijmtechniek nog meer op de kaart gaan zetten. Metavak is hiervoor een goed platform.

 

Beursorganisator Easyfairs (tevens organisator van NIL Verbindingsweek en Welding Week in België) geeft aan dat de bezoekers van Metavak graag meer willen weten over de verschillende lijmtechnieken. Het gezamenlijke doel van Metavak en de organiserende partijen is om de bezoekers te informeren over de mogelijkheden van de verschillende lijmtechnieken.

Op het demoplein Lijmtechniek kunnen constructeurs, lassers en andere vakprofessionals de verbindingstechniek lijmen als aanvulling op, of misschien in bepaalde situaties als vervanging van, lasverbindingen ervaren.

Verder demonstreren lijmproducenten en adviseurs de toepassing van lijmproducten- en technieken. Voor lijmers en lassers die met een specifiek vraagstuk zitten, is Metavak echt een uitkomst. De partners van het demoplein Lijmtechniek hopen dat bezoekers zelf hun technische vraagstukken meenemen naar de beurs.

Naast het demoplein Lijmtechniek, zijn er meer dan 25 leveranciers van verbindingstechnieken op de beursvloer te vinden. Ook is er een uitgebreid kennisprogramma gericht op verbindingstechniek. In het kennistheater ‘Visit the future' kunnen bezoekers meerdere kennissessies volgen over lijmen en lassen, deze kennissessies sluiten op elkaar aan.

Na een bezoek aan het demoplein Verbindingstechniek heeft de bezoeker kennis opgedaan van onder andere automatisering binnen de lijmtechniek, verschillende soorten lijm, voordelen van lijmtechniek ten opzichte van lastechniek en het lijmproces.

metavakOok dit jaar is er weer een demoplein Lijmen op de Metavak.

Kennistheater ‘Visit the future'

In het centraal gelegen kennistheater is dit jaar een uitgebreid kennisprogramma met geclusterde onderwerpen die bij elk segment van de beurs passen. In dit zogeheten ‘Visit the future kennistheater' zijn praktische, toekomstgerichte kennissessies over de verschillende productietechnieken te volgen. Op de eerste beursdag zijn er presentaties over ‘De volgende stap in efficiënt automatiseren van CNC-machines' door Cellro en ‘Zoller Tool Management Solutions' door Laagland.

3D-printen en verspanen

Op beursdag twee geeft VDL een presentatie over lijmen versus lassen (praktijktoepassing) en zijn er vier sessies gericht op 3D-printen: ‘Van aluminium frezen naar 3D-composietprinten' door AMR Europe, ‘3D-Printing in de energie-industrie' door Engie, ‘3D-printen voor industriële bedrijven' door 3D Maastricht en ‘Starten met 3D-Printen' door Additive Center.

Op de laatste beursdag zijn er sessies gericht op verspanen. Wilbert van der Heijden en Bart Heijenk geven namens Stodt drie presentaties over respectievelijk PMI voor de tekening en ontwerp, PMI voor de CNC-productie en PMI voor de meetkamer. Ook is er een presentatie van Harm Kort (Stichting Verspanersforum) over ‘Nu niet inhaken betekent op termijn afhaken'.

De vijftiende editie van Metavak is op 8, 9 en 10 oktober 2019 te bezoeken in Evenementenhal Gorinchem. Metavak is op alle beursdagen geopend van 13.00 tot 21.00 uur.

 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Geïnteresseerd in metaal?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts