Column Joachim Driessen: De verzekeraar

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

In deze rubriek moeten de belastingdienst en het UWV het vaak ontgelden. En terecht. In Nederland hebben we deze instituten zo groot en log gemaakt en extreme functiescheidingen doorgevoerd om maar efficiënt te zijn en alles in het werk te stellen dat niemand te weinig belasting betaalt of te veel toeslagen, dat het systeem het heeft begeven.

Ik weet wel dat de individuele belastingmedewerker er ook niks aan kan doen. Deze keer de verzekeraar. Onlangs werd één van onze medewerksters, laten we haar hier Anna noemen, aangereden op haar scooter door een automobilist. Tragisch ongeval waar de automobilist zonneklaar schuld had. Anna, eind twintig, belandde in het ziekenhuis met hersenletsel. Resultaat, twee jaar niet of maar beperkt kunnen werken. Tragisch vooral voor Anna, maar ook voor ons. Vervanger zoeken, onzekerheid of en wanneer ze terugkomt, financiële schade. En in ons landje is het zo dat de ondernemer voor de schade opdraait, tenzij een derde aansprakelijk gesteld kan worden. En dat was in dit geval zo.

Echter, dan begint de ellende met de verzekeraar. Die begint met een tussenpersoon in te schakelen. In dit geval Crawford & Company. Allerlei uitvluchten worden gezocht. Konden we bewijzen dat de loonschade was ontstaan door het ongeval, waarom moesten wij doorbetalen bij ziekte, waar staat dat etc. etc.. Ik denk dat veel mkb’ers dan al afhaken. Het meest bizarre vind ik dat onder loonschade alleen het nettoloon wordt verstaan. Kennelijk hebben de verzekeraars dat wettelijk weten te fixen. Alsof je dan opeens geen loonheffing meer hoeft te betalen. Dat een tijdelijke inhuur sowieso veel duurder is, past al helemaal niet in de calculaties van de verzekeraar.

Anna kon er niets aan doen, maar verzekeraars zouden zich achter hun oren moeten krabben of ze niet net zo erg geworden zijn als de belastingdienst. In dit geval heeft zich een drama voltrokken voor Anna en haar werkgever. Ga dan niet lopen krenten, maar neem je verantwoordelijkheid en help in plaats van bang zijn dat je misschien eens een keer iets te veel uitkeert. Overigens het ongeval vond plaats in december 2021. Nog steeds is de schade niet afgewikkeld. Schandalig.

Joachim Driessen,

onafhankelijk adviseur

Reageren?

E-mail: redactie@vraagenaanbod.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *