Sinds de oprichting 25 jaar geleden is AO Metaal geëvolueerd van een lokaal lasbedrijf naar een allround metaalbedrijf. Daarbij breidde het machinepark ook flink uit, met als meest recente toevoeging een nieuwe Bystronic kantbank.

Wat in 2000 begon in het Brabantse Duizel met een handlasapparaat, is sindsdien uitgegroeid tot een geavanceerd metaalbedrijf. ‘Een paar jaar later zetten we de eerste stap naar robotisering met een lasrobot’, vertelt commercieel directeur Ron Oomen. ‘En dat was pas het begin; de afgelopen jaren is de automatisering en robotisering bij ons gestaag doorgegaan.’
De keuze voor deze technologie ligt voor de hand, aangezien AO Metaal zich specialiseert in seriematig en repeterend werk. ‘Dat gaat van series met één stuk per jaar tot duizenden per week’, aldus Oomen, die het bedrijf leidt samen met zijn broer Ard Oomen (vandaar de naam AO Metaal). AO Metaal produceert complete samenstellingen geassembleerd uit aluminium, staal en RVS voor onder andere de trailerbouw en machinebouw. ‘Als het woord staal erin voorkomt dan doen wij het’, zegt Oomen lachend.
Investeren in productiecapaciteit
Oomen ziet de laatste jaren het werk toenemen, wat leidde tot de aanschaf van een nieuwe Bystronic kantbank. Dat terwijl er een half jaar geleden ook al een nieuwe kantbank, wederom van Bystronic, werd verwelkomt op het bedrijf. ‘Wij richten ons op waar we écht goed in zijn en komen altijd onze afspraken na. In een tijd waarin praktijkkennis steeds meer verloren gaat en theoretische oplossingen de overhand krijgen, blijven wij trouw aan een praktische benadering. En ik denk wel dat daarom onze klanten hier bestellen’, verklaart de commercieel directeur de toename in het werk. ‘Als iedereen naar rechts gaat, dan gaan wij naar links.’
De keuze voor Bystronic was eenvoudig: alle bestaande kantbanken en de platenlaser zijn van hetzelfde merk. ‘Daarvoor gebruiken we één soort software, een keuze die we zes jaar geleden maakten. Het is handig dat je voor de nieuwe machines dan dezelfde software kunt gebruiken’, vertelt Oomen.
In de toekomst wordt de kantbank nog uitgebreid met een OTC robot, een opstelling die het bedrijf zelf bouwt. ‘De systemen van fabrikanten zijn vaak vrij ingewikkeld, terwijl wij een bedrijf van de praktijk zijn: we willen het liefst heel simpele oplossingen hebben. Waardoor we eenvoudiger, sneller en onderaan de streep ook goedkoper kunnen produceren’, aldus Oomen.

Personeel uitdagen
Naast sneller en goedkoper produceren, speelt ook personeel een rol in de keuze voor automatisering en robotisering. Niet zozeer vanwege personeelstekorten, maar vooral om het personeel voldoende uitdaging te geven. ‘We plaatsen mooie nieuwe machines en laten de robots de series maken. Het uitdagende werk blijft voor het personeel’, licht Oomen toe. Bij AO Metaal ligt de nadruk dan ook op gevarieerde werkzaamheden voor de medewerkers. ‘In een grote organisatie ben je vaak alleen inkoper, logistiek medewerker, of… Je hebt één functie en één taak. Bij ons vervul je meerdere rollen tegelijk. Het werk is flexibel: de ene dag sta je bij de lasrobot, de andere dag werk je op de expeditie. Hoewel we veel seriematig werk doen, zijn de werkzaamheden toch gevarieerd’, zegt Oomen.
Wie dit als een droom in de oren klinkt heeft geluk, op het moment heeft het bedrijf namelijk een vacature openstaan op de website voor een allround metaalbewerker / werkvoorbereider. ‘De vacature is nog niet ingevuld, dus geïnteresseerden kunnen zich bij ons melden’, zegt Oomen.
Toekomstplannen
Naast een arsenaal aan kantbanken zijn er op het bedrijf ook meerdere handelingsrobots, CO2-lasrobots en TIG-robots te vinden, naast onder andere persstraten, een buislaser en een platenlaser. Toch heeft AO Metaal nog genoeg plannen voor verdere uitbreiding in de toekomst. Het bedrijf stuit echter op dezelfde uitdagingen als veel andere bedrijven in de sector. ‘Ruimtes, stroomvoorzieningen, alles is beperkt’, zo stelt Oomen. ‘Op de huidige locatie is de stroomvoorziening geen probleem, en we houden rekening met energieneutraal werken. Zo liggen er bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak. Maar het is hier nagenoeg volgebouwd, bij uitbreiding moeten we op zoek naar een andere plek, waar netcongestie ongetwijfeld wel speelt.’
Oomen is ervan overtuigd dat de toekomstige plannen van het bedrijf gerealiseerd zullen worden, al blijft de timing nog onzeker.