Wat is aluminium

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie
Tags:

Aluminium is niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Het materiaal heeft een hoge oxidatie- en corrosieweerstand, is licht, sterk, non-sparking, las- en vervormbaar, duurzaam en recyclebaar.

Aluminium is een hoogwaardig non-ferro metaal. Vanwege de blanke schone glans en de corrosiebestendigheid heeft het metaal weinig onderhoud nodig. Aluminium heeft een breed aanbod aan profielen en bouwsystemen. Het wordt in industriële toepassingen veelvuldig gebruikt. Dit komt doordat het materiaal voldoende beschikbaar is in de markt en doordat het door de goede recyclebaarheid ook erg duurzaam is. Het omzetten van Bauxiet naar uiteindelijke aluminium is een zeer energie-intensief proces.

aluminium buizen

Wat is de prijs van aluminium?

De prijzen van aluminium kunnen wekelijks veranderen. De actuele prijs is gebaseerd op basis van de LME index. De LME index geeft een overzichtelijk beeld van wat het sentiment is op de metaalbeurs in Londen.

Eigenschappen aluminium

Lichtgewicht

Aluminium heeft een lage dichtheid, waardoor het lichter is dan de meeste andere metalen. Het heeft ongeveer een derde van het gewicht van staal, waardoor het een uitstekende keuze is voor toepassingen waar gewichtsbesparing belangrijk is.

Uitstekende corrosiebestendigheid van aluminium

Het metaal vormt een natuurlijke oxidehuid op het oppervlak, waardoor het zeer goed bestand is tegen corrosie. Deze oxidehuid beschermt het onderliggende metaal tegen oxidatie en de vorming van roest. Hierdoor is het metaal geschikt voor gebruik in vochtige en corrosieve omgevingen, zoals buitentoepassingen en maritieme toepassingen.

Goede warmte- en elektrische geleidbaarheid

Aluminium heeft een hoge thermische geleidbaarheid, waardoor het efficiënt warmte kan geleiden en verspreiden. Het is ook een goede geleider van elektriciteit, waardoor het veel wordt gebruikt in elektrische bedrading en geleiders.

Vormbaarheid en vervormbaarheid

Aluminium is zeer vervormbaar en kan gemakkelijk worden gevormd en verwerkt in verschillende vormen en afmetingen. Het kan worden gegoten, gewalst, getrokken en geëxtrudeerd zonder de meeste mechanische eigenschappen te verliezen. Dit maakt het geschikt voor complexe vormen en nauwkeurige onderdelen in verschillende industrieën.

Reflecterend

Het zilverachtige metaal heeft een hoge reflectiviteit van zowel warmte als licht. Hierdoor wordt het veel gebruikt in toepassingen zoals warmtewisselaars, verlichtingsarmaturen en reflectoren.

Recyclebaarheid

Aluminium is 100% recyclebaar zonder kwaliteitsverlies. Het kan herhaaldelijk worden gesmolten en opnieuw worden gebruikt, wat bijdraagt aan de duurzaamheid en de circulaire economie.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *