RVS 18/8

Roestvast staal is een verzamelnaam voor een aantal legeringen van hoofdzakelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Om van roestvast staal te kunnen spreken, is minimaal 11 tot 12% chroom en maximaal 1,2% koolstof nodig.

RVS 18/8 geeft aan dat de legering uit 18% chroom en 8% nikkel bestaat. Deze legering heeft een mechanische treksterkte van 600 N/mm² en een hardheid van 175-200 HB. Het is een veelgebruikt staal vanwege zijn goede warmte-ongevoeligheid tot 400°C. Voor deze gebruiksvoorwaarden gebruikt men meestal AISI 304 (1.4301) of AISI 302. Het is uitstekend geschikt voor koude deformatie, waarbij de zogenaamde koudversteviging optreedt. Door koudvervorming wordt de legering zwak magnetisch. De lasbaarheid is zeer goed.

RVS roestvast staal

Wat is de prijs van RVS?

De prijzen van roestvast staal kunnen wekelijks veranderen. De actuele schrootprijs van RVS tref je hier.

Austenitisch RVS

Het hierboven genoemde Roestvast staal is een austenitisch staal. Dit roestvaste staal wordt vaak gebruikt vanwege zijn goede corrosiebestendigheid en hoge hittebestendigheid. Austenitisch RVS is samengesteld uit ijzer, chroom en nikkel, met soms ook andere legeringselementen zoals molybdeen.

De eigenschappen van austenitisch RVS omvatten goede corrosiebestendigheid tegen verschillende chemicaliën en omgevingen, evenals een hoge taaiheid en ductiliteit. Het heeft ook een uitstekende vormbaarheid, waardoor het gemakkelijk kan worden vervormd en gevormd in verschillende producten en componenten.

Eigenschappen RVS

  1. Corrosiebestendigheid: Een van de meest prominente eigenschappen van roestvast staal is de hoge weerstand tegen corrosie. Door de toevoeging van chroom vormt zich een dunne, onzichtbare oxidehuid op het oppervlak van het staal, genaamd de passieve laag. Deze laag beschermt het onderliggende staal tegen oxidatie en corrosie, waardoor RVS bestand is tegen roest, vlekken en corrosie in diverse omgevingen.
  2. Sterkte en duurzaamheid: Roestvast staal heeft een goede mechanische sterkte en is duurzaam. Het kan weerstand bieden tegen zware belastingen, vervorming en slijtage, waardoor het geschikt is voor verschillende toepassingen in de bouw, de chemische industrie, de voedselverwerking, de medische sector en nog veel meer.
  3. Hittebestendigheid: Afhankelijk van de legering kan roestvast staal een hoge weerstand bieden tegen hoge temperaturen. Het behoudt zijn sterkte en stabiliteit bij verhoogde temperaturen, waardoor het geschikt is voor toepassingen in hittebestendige omgevingen, zoals ovens, uitlaatsystemen en turbines.
  4. Hygiëne en gemakkelijk schoon te maken: Vanwege zijn gladde oppervlak en weerstand tegen corrosie is roestvast staal gemakkelijk schoon te maken en te desinfecteren. Het is daarom veelgebruikt in de voedingsindustrie, de farmaceutische sector, ziekenhuizen en laboratoria, waar hygiëne van groot belang is.
  5. Esthetisch aantrekkelijk: RVS heeft een glanzende en aantrekkelijke uitstraling, waardoor het een populaire keuze is voor architectonische toepassingen, interieurontwerp en decoratieve elementen.
  6. Recyclebaarheid: Net als gewoon staal is roestvast staal zeer goed recyclebaar. Het kan worden gesmolten en opnieuw worden gebruikt zonder kwaliteitsverlies, waardoor het een milieuvriendelijke keuze is.