Krimp in machine-export

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Het volume (werkdaggecorrigeerd) van de goederenexport was in maart 5,9 procent kleiner dan in maart 2023, meldt het CBS. Vooral de uitvoer van voedings- en genotmiddelen, chemische producten, elektrotechnische producten en machines was lager dan een jaar eerder.

Het volume van de goederenimport was in maart 0,3 procent kleiner dan in maart 2023. Dat is vooral toe te schrijven aan de invoer van aardolie en aardgas, voeding- en genotmiddelen, chemische producten, elektrotechnische apparaten en machines.

In de CBS Exportradar van mei waren de omstandigheden voor de export minder ongunstig dan in de radar van maart.

Omstandigheden voor export in mei minder ongunstig

Het CBS publiceert elke maand ook over de omstandigheden voor de export in de exportradar. De condities worden in sterke mate bepaald door de ontwikkelingen op de belangrijkste afzetmarkten voor Nederlandse export en door de ontwikkeling van de Nederlandse concurrentiepositie. De indicatoren in de radar hangen goed samen met de export, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se een hogere groei van de export.

In de CBS Exportradar van mei waren de omstandigheden voor de export minder ongunstig dan in de radar van maart. Dat komt vooral doordat de ontwikkeling jaar op jaar van de reële wisselkoersen minder ongunstig was en de jaar-op-jaarkrimp van de Duitse industriële productie kleiner.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *