zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Producenten industrie verwachten toename omzet in 2020


Den Haag, 19 februari 2020
In het vierde kwartaal van 2019 was de omzet van de industrie 1,0 procent lager dan een jaar eerder. In heel 2019 zetten producenten 4,0 procent minder om. Producenten in de industrie verwachten voor het eerste kwartaal van 2020 een toename van de omzet en de personeelssterkte.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van de laatste cijfers.De omzetontwikkeling in de industrie werd vanaf het vierde kwartaal van 2018 afgeremd, en was in de eerste drie kwartalen van 2019 negatief, doordat bedrijfsactiviteiten verplaatst zijn naar het buitenland.

In het binnenland zetten producenten in het vierde kwartaal van 2019 3,7 procent minder om dan een jaar eerder. De buitenlandse omzet van industriële producenten lag 0,7 procent hoger. De afzetprijzen stegen met 0,4 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2018. Vorig kwartaal daalden de afzetprijzen nog licht, mede door prijsdalingen in de aardolie-industrie en de chemische industrie.


Omzetgroei voor machinebouwers

In verschillende branches lag de omzet in het vierde kwartaal lager dan in het laatste kwartaal van 2018. De omzetafnames waren het grootst in de transportmiddelenindustrie en de basismetaal- en metaalproductenindustrie met respectievelijk 8,1 en 7,0 procent. Ook in de textiel-, kleding- en leerindustrie, de papier- en grafische industrie, de raffinaderijen en chemie en de hout- en bouwmaterialenindustrie was de omzet in het vierde kwartaal van 2019 lager. De producenten in de machine-industrie en in de voedings- en genotmiddelenindustrie zetten wel meer om. In de machine-industrie was het omzetverschil met 14,8 procent het grootst. In deze branche zetten producenten zowel in het binnenland als in het buitenland meer om dan een jaar eerder, respectievelijk 10,1 en 15,9 procent.

cbsFoto: CBS

Producenten positief over omzet en personeelssterkte

Producenten in de industrie zijn positief gestemd over de verwachte omzet in de eerste drie maanden van 2020. Per saldo vier procent van de producenten gaf aan dat ze voor de komende drie maanden een hogere omzet verwachten. Daarmee zijn zij wel minder gunstig gestemd over de omzet dan een jaar eerder; toen was per saldo nog acht procent positief gestemd. De verwachtingen voor de personeelssterkte zijn eveneens positief: per saldo voorziet acht procent van de ondernemers een toename in het eerste kwartaal van 2020 (een jaar geleden nog bijna dertien procent).
Producenten industrie verwachten toename omzet in 2020'
Producenten in de industrie verwachten voor het eerste kwartaal van 2020 een toename van de omzet en de personeelssterkte. (Foto: Tata Steel)
1/1
 
 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Interesse in elektrotechniek?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts