zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Vakbonden presenteren eisenpakket aan Tata Steel


IJmuiden, 13 december 2019
De vakbonden zijn strijdbaar richting Tata Steel. FNV Metaal en CNV Vakmensen stelden een eisenpakket op voor de transformatie van Tata Steel. Als de 1600 voorgenomen ontslagen doorgaan, kan het bedrijf acties en stakingen verwachten, aldus FNV.

Beide vakbonden hielden deze week ledenvergaderingen, waaruit bleek dat leden zeer verontwaardigd zijn over de geplande ontslagen. 'Nederland heeft telkens hinder van de slechte prestaties van Tata in het Verenigd Koninkrijk. Tata Steel moet de problemen oplossen, daar waar ze ook daadwerkelijk zijn', stelt bestuurder Peter Böeseken van CNV Vakmensen vastberaden.

Volgens haar weet Tata Steel de reorganisatie niet te onderbouwen met een steekhoudend plan. 'Het is louter korte termijn-denken. Daarmee leg je geen fundament voor de toekomst van de onderneming én voor de werkgelegenheid. Wat Tata Steel hoort te doen is juist te investeren in die plekken waar het nodig is, onder andere in het Verenigd Koninkrijk. Zodat die locaties weer winstgevend kunnen produceren in plaats van het verliesgevende resultaat van nu. Verlies waarvoor het behoorlijk presterende Tata Nederland steeds maar weer de rekening betaalt.'

Het eisenpakket dat de vakbond nu presenteert stuurt aan op onderhandelingen over een eerlijke en reële oplossing van de ontstane problemen. 'Het werkgelegenheidspact is daarvan het onwrikbare vertrekpunt', aldus Böeseken. 'Als Tata Steel niet wil onderhandelen dan volgt een ultimatum en komen er acties, zoveel is wel zeker. Onze leden staan daarvoor al in de startblokken.'

FNV Metaal

FNV Metaal heeft de volgende zeven eisen ingediend bij Tata Steel Nederland en Tata Steel Europe:
 1. 1. Geen plan waarbij 1600 banen verdwijnen
 2. Er is geen dringende noodzaak, geen onderbouwd plan, de werkdruk is te hoog. Het lost het probleem in UK niet op, IJmuiden kan in een negatieve spiraal terecht komen en de beste mensen vertrekken.
 3. 2. Geen behoefte aan een sociaal plan, het Werkgelegenheidspact is van toepassing
 4. FNV gaat het Werkgelegenheidspact niet openbreken
 5. 3. Geen openbreken van de cao
 6. FNV gaat geen arbeidsvoorwaarden oprekken of tijdelijk buitenwerking stellen.
 7. 4. Geen uitverkoop van onderdelen van Tata Steel Nederland
 8. Er waren al geruchten dat het niet blijft bij 1.600 arbeidsplaatsen maar dat daar bovenop nog onderdelen verkocht of gesloten worden. Ondertussen is bekend geworden dat Tubes in de etalage staat.
 9. 5. Geen uitbesteding of BPO van afdelingen
 10. FNV is tegen uitbesteding en de verplaatsing van werk naar bijvoorbeeld India.
 11. 6. Geen integratie van TSN en TSUK
 12. FNV is voor een volledig zelfstandige Tata Steel Nederland en tegen uitholling van de zeggenschap van de RvB en RvC.
 13. 7. Een strategisch plan voor de toekomst
 14. Waar staat Tata Steel over 5 tot 10 jaar? Hoe gaat er geïnvesteerd worden in een, in alle opzichten, duurzame onderneming?
 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Geïnteresseerd in metaal?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts