zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Wereldwijde onrust staat herstel staalprijzen in de weg


Wychen, 11 april 2019
Ondanks dat onder andere ArcelorMittal in het eerste kwartaal van 2019 tot tweemaal toe geprobeerd heeft de prijzen voor kwartaal contracten te willen verhogen is de conclusie nu, dat die prijsstijging zeker niet gelukt is. Een van de oorzaken daarvan moet worden gezocht bij de afzet- en prijsontwikkelingen op de spotmarkt in relatie met de importhoeveelheden.

Dit schrijft Lex Coenen in Het Staaljournaal van 11 april 2019, een uitgave van staalleverancier NovioStaal. Vorige maand berichtte Het Staaljournaal al dat de materiaalafname van de Europese, en daarbij vooral de Duitse, automobielindustrie achterblijft. Dit werd zichtbaar bij de onlangs gepresenteerde Duitse exportcijfers, die zeer teleurstellend waren. Intussen ging echter wel de toevoer van importmateriaal, met meestal laagwaardige handelskwaliteiten, wel gewoon door, waardoor in de havens van Rotterdam en Antwerpen grote voorraden zijn ontstaan. Om daarvan een recent voorbeeld te geven: de importquote van warmgewalste coils voor het 2e kwartaal 2019 bedraagt 2 miljoen ton. Alleen al in de eerste week van april werd er van dit product ca. 200.000 ton de EU binnengevaren, oftewel 10% van de quote voor het hele kwartaal. Volgens Het Staaljournaal is er vanuit Rusland, India en Turkije nog veel meer warmgewalst materiaal naar Europa onderweg.

Omdat de vraag naar materiaal beduidend teruggevallen is, de voorraden bij de staalservicecenters en handelaren nog redelijk hoog zijn en de levertijden van de Europese staalmakers naar normale periodes van ca. 6-8 weken zijn teruggelopen, blijven de meeste inkopers een afwachtende houding aannemen. Voor de inkopers is nu de vraag: gaan de prijzen langzaamaan nog verder omlaag of blijven ze stabiel? Enerzijds beweren de Europese staalfabrieken voldoende orders ontvangen te hebben, maar anderzijds is het dan juist weer onverklaarbaar dat diverse EU-producenten weer meer actief op de Noord-Afrikaanse markt zijn geworden, waar traditioneel de staalprijzen juist lager liggen. Het is overigens niet ondenkbaar dat Europese fabrieken vanwege de terugvallende binnenlandse EU-vraag zich meer op deze laatstgenoemde afzetmarkt richten teneinde daarmee een dreigende productieovercapaciteit te vermijden.

 

 

Wereldwijde onrust

De onrust in de wereldeconomie over de Brexit en de onzekere uitkomst van de onderhandelingen over de handelsverhoudingen tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie plus die van de VS met China blijft de gemoederen bezig houden en zouden op dit moment dus zeker niet bijdragen aan een stabilisatie van de staalprijzen. Anderzijds echter moet opgemerkt worden, dat grondstofprijzen fors in beweging zijn. IJzererts lijkt over het hoogste punt heen te zijn en hetzelfde lijkt voor schroot te gelden. Maar de prijzen voor kolen daarentegen zijn nog steeds hoog, terwijl olie vanwege de politieke onrust en productiebeperkingen behoorlijk in prijs is gestegen. Het is dan ook niet voor niks, dat China miljarden stopt in de ontwikkeling van nieuwe olie- en gasvelden.

Thyssenkrupp en Tata

Eerder meldden we al dat ook de voorgenomen fusie van ThyssenKrupp met Tata nog onzeker is. Op dit moment is er een discussie aan de gang tussen de beide fusiepartners en de EU-Commissie over de vraag welke faciliteiten de fusiepartners zouden moeten afstoten om bij die desbetreffende producten niet te dominerend op de staalmarkt te worden. Zo ligt er een voorstel om enkele fabrieken in België en Luxemburg te verkopen. ThyssenKrupp wil echter -mogelijk onder politieke druk- zeker geen Duitse productie-eenheden vervreemden, terwijl de EU-Commissie deze wel genoemd schijnt te hebben. Er bestaat nu zelfs de mogelijkheid dat de gehele fusie wordt afgeblazen. De EU-Commissie zou eind april besluiten, maar het definitieve besluit wordt nu In de loop van mei of juni verwacht.

Noviostaal geeft per 11 april 2019 de volgende indicatie voor de circa fabrieks-staalprijzen voor coils en kwartoplaat in euro per ton:

  • Warmgewalste coils: 495- 505
  • Koudgewalste coils: 590- 600
  • Sendzimir verz. coils: 600- 610
  • Kwartoplaat: 585- 600

Deze maand dalen de staalprijzen voor warmgewalste coils en sndzimir verzinkte coils met 5 euro per ton, de prijzen voor koudgewalste coils daalden met 10 euro per ton, alleen kwartoplaat stijgt met 5 euro per ton ten opzichte van de staalprijzen in maart 2019 .
 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Geïnteresseerd in metaal?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox.

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts