Hoogprecisie metaalbedrijf met goed gevuld orderboek wil betere klantenspreiding

Foto van: Jerom Rozendaal
Geschreven door Jerom Rozendaal

Terwijl geruchten over een sputterende economie als een golf over de maakindustrie spoelen, kent metaalbedrijf AJB Instrument uit Rozenburg bepaald geen terugval. ‘Het is enorm druk. Wij moeten sommige aanvragen afhouden’, vertelt manager Peter Lodder die inzet op een nieuwe, uitgebalanceerde spreiding van zijn klanten.

Tags:
Monique van der Meijs en Peter Lodder op de Precisiebeurs in ‘s-Hertogenbosch (Foto: Jerom Rozendaal)

Metaalbedrijf AJB Instrument uit Rozenburg is sinds 2013 onderdeel van de Madern Group, producent van onder andere walsstraten en verpakkingsmachines. Het bedrijf heeft 24 mensen op de loonlijst staan en specialiseert zich in fijnmechanische precisieproducten. De moederholding is een van de klanten van AJB Instrument dat verder ook actief is in de automotive, chemie, medicals, lucht- en ruimtevaart en de halfgeleiderindustrie.

‘Wij willen het relatieve belang van halfgeleiderindustrie in onze portfolio wat afbouwen ten faveure van bijvoorbeeld ruimtevaart en medicals om zo onze risico’s wat beter te spreiden’, zegt Peter Lodder, manager van het bedrijf. De goed gevulde orderportefeuille en de aanhoudende vraag stelt AJB Instrument in staat kieskeurig te zijn wat betreft orderintake. ‘We hebben volop werk en moeten sommige aanvragen afhouden’, klinkt het.

Meer kanten in de medische sector

We spraken Peter Lodder op de Precisiebeurs, ook wel genoemd als de huisbeurs van ASML, de spil in het mondiale web van semiconductors. In ‘s-Hertogenbosch was AJB Instrument een van de 370 standhouders. Om zijn activiteiten voor de medische sector in de kijker te zetten, had het Zuid-Hollandse maakbedrijf onder andere een set oogpincetten uitgesteld op de beursstand.

Foto: Jerom Rozendaal

Gezien het profiel van de Precisiebeurs leek deze niet de meest logische locatie om de bedrijfsstrategie van risicospreiding kracht bij te zetten. Maar schijn bedriegt. Ook voor bedrijven die niet actief zijn in de chipindustrie, is de Precisiebeurs een interessant podium om kennis te maken met gespecialiseerde maakbedrijven en leveranciers, vertelt Peter Lodder. ‘We hebben net vermoedelijk een opdracht binnengehaald voor de levering van behuizingen voor medische apparatuur.’

Auteur: Jerom Rozendaal

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *