Blog Rolf Elling: Terug bij af

Foto van: Rolf Elling
Geschreven door Rolf Elling

Er is wederom geen sprake van een playing level field, oftwel een gelijk speelveld binnen de Europese maakindustrie. Want uit een nieuw onderzoek in opdracht van de Rijksoverheid blijkt nu onomstotelijk dat de kosten van elektriciteit voor de industrie in Nederland schrikbarend hoger zijn dan in omringende landen.

Een belangrijke oorzaak is de compensatie die andere landen aan hun industrie geven. Ook zijn de nettarieven in Nederland veel hoger.

De effectieve elektriciteitskosten voor industriële grootverbruikers liggen hierdoor in omringende landen als Duitsland, Frankrijk en België tot wel 66 procent lager dan in Nederland. Ook is dit verschil het afgelopen jaar sterk gegroeid.

Daar is volgens mij moeilijk tegen te concurreren en het zou wel eens verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor de concurrentiekracht van de Nederlandse maakbedrijven.

Het zou me dan ook niet verbazen dat de export een flink dalende tendens zal gaan laten zien. Het effect hierop is natuurlijk niet van vandaag op morgen te meten, maar zal in de loop van dit jaar toch zeker te meten zijn.

Jammer ook omdat we innovativiteit in een hoog vaandel hebben staan en ook deze zou wel eens een deukje kunnen gaan oplopen.

Het een sluit het ander niet uit, helaas. We wachten de compensatie dus maar af.

Rolf Elling, hoofdredacteur

rolfelling@vraagenaanbod.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (1)

  1. Volledige juiste conclusie met dank aan het wanbeleid ven Rutte en Kaag waterdragers
    van de Europese Unie