Beursorganisatie EMO Hannover positief over markt bij start beurs

Maandag is het startschot gegeven voor EMO Hannover, de wereldwijde vakbeurs voor metaalbewerking en productietechnologie. Rond de 1850 exposanten uit 42 landen schotelen de bezoekers de nieuwste innovaties voor in de sector. Onder de exposanten ook tal van Nederlandse en Belgische bedrijven. De beursorganisatie laat op de openingspersconferentie weten goede groeiverwachtingen te hebben voor de machinebouw.

Foto: Deutsche Messe

Van predictive maintenance, process monitoring en het Internet of Things (IoT) tot toepassingen op het snijvlak van smart data en machine learning: machinebouwers over de hele wereld laten deze week hun nieuwste innovaties zien op de ‘Exposition Mondiale de la Machine-Outil’, oftewel EMO.

Onder de vlag van het thema ‘Innovate Manufacturing’ is de beurs verdeeld in drie megatopics: The Future of Business, The Future of Connectivity en The Future of Sustainability.

Het is de vraag of de beurs het aantal bezoekers van de vorige editie in 2019 weet te evenaren. Toen kwamen er zo’n 12.000 bezoekers uit alle grote industrietakken, zoals bijvoorbeeld de machinebouw, automotive, fijnmechanische en optische industrie, scheepsbouw, medische techniek, gereedschap- , staal- en aluminiumconstructie, naar de Messe in Hannover.

Goede vooruitzichten

De organisatie heeft alle vertrouwen in een goede opkomst. ‘De economische situatie van de mondiale industrie is bepalend voor het succes van EMO Hannover. Ondanks de huidige economische krimp is de machinebouw-industrie positief gestemd wat betreft de interesse in haar producten op de midden en lange termijn’, klinkt het op de opening van de beurs.

Markus Heering (Duitse Vereniging van Machinebouwers), Carl Martin Welcker (algemeen commissaris EMO Hannover), Michael Wittler (CEO FEV Consulting), Wilfried Schäfer (Duitse Vereniging van Machinebouwers).

Automatisering, verdergaande digitalisering, elektromobiliteit, de ontwikkeling van kritische infrastructuur en investeringen in hernieuwbare energie zijn volgens de beursorganisatie een aantal elementen die veel potentieel bieden voor de maakindustrie. ‘Voor 2024 verwachten economisten een herstel van de markt voor de machinebouw met zeven procent.’

Nederlandse inbreng

Onder de exposanten zijn zestien Nederlandse bedrijven, actief op het gebied van additive manufacturing, CNC-automatisering, geometrische meettechniek en surface channel technology. De Nederlandse deelnemers zijn: Additive Industries, BMO Automation, Cellro, DoAll Europa, FPT-VIMAG, Globe Europe, Greenleaf Europe, Halter CNC Automation, IHI Hauzer Techno Coating, Hembrug Machine Tools, Mayfran International, Oxycom Fresh Air, Schut Geometrische Meettechniek, SCT Tools, Style CNC Machines en TXOne Networks.

Belgische inbreng

Beurstand van Robojob (Foto: Robojob)

Ook Belgische machinebouwers zijn naar Duitsland afgezakt, waaronder Robojob uit Heist-op-den-Berg. De automatiseringsspecialist, die een explosieve groei doormaakte de voorbije jaren, stelt maar liefst veertien robotsystemen ten toon op haar stand in hal 15. Onder de systemen ook de Coby CNC, een ‘doe-het-zelf’ cobot-oplossing. ‘Hiermee maken we CNC-automatisering betaalbaar en toegankelijk voor iedereen. Bovendien is er geen robotinterface nodig op de CNC-machine en kan er ook daar aanzienlijk bespaard worden,’ aldus CEO Helmut De Roovere.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *