Atradius: Flinke toename faillissementen, in 2025 normalisatie verwacht

Foto van: De redactie
Geplaatst door De redactie

Het aantal faillissementen in Nederland zal naar verwachting dit jaar met 38 procent stijgen. Hoewel deze toename minder groot is dan vorig jaar (48%), blijft het aantal faillissementen nog boven het niveau van vóór de coronacrisis.

Atradius verwacht pas een stabilisatie van de situatie in 2025, zo blijkt uit hun faillissementsvooruitzichten voor 2024. Wereldwijd wordt een stijging van zestien procent verwacht.

Het jaar 2023 toonde een opvallende stijging (48%) in het aantal Nederlandse faillissementen. Dit markeerde een aanzienlijke toename ten opzichte van 2022, toen het aantal bedrijfssluitingen (14%) weer begon te stijgen na twee jaar van daling tijdens de coronacrisis. De overheidssteun tijdens die periode zorgde ervoor dat veel bedrijven overeind bleven. John Lorié, hoofdeconoom bij Atradius, verklaart: ‘Sinds de overheidsmaatregelen in het eerste kwartaal van 2022 zijn gestaakt, zien we een stijging van het aantal faillissementen. In geheel 2023 stond de teller in Nederland op 3.271 faillissementen, waarbij vooral in de tweede helft van dat jaar een sterke toename optrad.’

Normalisatie en vooruitzichten

De stijging van faillissementen wordt toegeschreven aan een proces van normalisatie naar het niveau van vóór de coronacrisis, waarbij de kunstmatig lage cijfers tijdens de crisisperiode nu worden gecompenseerd. Lorié merkt op: ‘Het wegvallen van overheidssteun in combinatie met een hoge rente en economische teruggang heeft geleid tot het omvallen van veel bedrijven.’ Voor 2024 wordt verwacht dat het aantal faillissementen zal pieken op 4.500, grotendeels als gevolg van het overloopeffect van 2023. Vanaf 2025 worden echter geen grote verschuivingen meer verwacht, met slechts een lichte stijging in het aantal faillissementen.

Nederland in internationaal perspectief

Nederland behoort tot de landen met een van de sterkste verwachtingen stijgingen in faillissementen wereldwijd, naast onder andere Italië, Singapore en de Verenigde Staten. Deze trend wijst op een terugkeer naar het niveau van vóór de pandemie. Wereldwijd is er echter een wisselend beeld; sommige landen tonen nauwelijks groei of zelfs een daling in het aantal faillissementen, terwijl andere landen stabilisatie laten zien. De vooruitzichten voor 2024 variëren dan ook sterk afhankelijk van de economische situatie per land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *