De zoektocht naar geschikte automatiseringsoplossingen staat bij veel bedrijven hoog op de agenda. Welke oplossingen zijn er om ons te helpen beter te voldoen aan onze kwaliteitsborgings- en documentatieverplichtingen? Zijn er technische oplossingen om het verlies van ervaren medewerkers en hun kennis te compenseren? Op de EMO Hannover 2025 verwacht organisator VDW (Duitse Vereniging van Machinefabrikanten) een breed scala aan automatiseringsoplossingen te presenteren.

‘Tegen de achtergrond van hogere kosten en een tekort aan geschoolde arbeidskrachten is automatisering van cruciaal belang voor de industrie’, benadrukt VDW-directeur Dr. Markus Heering. Om te kunnen profiteren van de gewenste concurrentievoordelen, moeten de gebruiker en de oplossing perfect op elkaar zijn afgestemd. Niet elk bedrijf heeft dezelfde automatiseringsbehoeften en oplossingen moeten consistent zijn om echt effectief te zijn. Volgens Heering is een belangrijke basisvereiste dat de systemen eenvoudig te bedienen zijn, schaalbaar en flexibel genoeg om aan individuele eisen te kunnen worden aangepast. Bovendien moeten de oplossingen zowel voor grote series als voor de productie van individuele artikelen goed functioneren.
Automatisering ontlast medewerkers
Onder de eenvoudige automatiseringsoplossingen vallen onder meer palletwisselaars en handlingsystemen. Een groeiende trend is de integratie van aanvullende processen zoals reinigen, etiketteren of meten. Veel machinefabrikanten rusten hun machines uit met automatiseringsoplossingen en ondersteunen operators met intuïtieve gebruikersinterfaces en assistentiesystemen. EMO zal zich richten op systemen die AI gebruiken om medewerkers optimaal te ondersteunen, bijvoorbeeld door vragen te beantwoorden, instructies te geven of oplossingen voor problemen aan te reiken. Dit zal in de toekomst vooral nuttig zijn om nieuwe of minder ervaren medewerkers te ondersteunen.
Robots
Een ander belangrijk onderwerp voor automatisering op EMO is het gebruik van robots. Volgens de IFR (International Federation of Robotics) zijn er momenteel wereldwijd ongeveer 4,3 miljoen industriële robots in gebruik. Alleen al vorig jaar steeg dat aantal met 10 procent. De IFR verwacht ook voor de komende jaren een groeipercentage van meer dan 10 procent. Wat betreft robotdichtheid (aantal robots per 10.000 werknemers) waren Zuid-Korea (1.012) en Singapore (730) in 2024 koplopers, gevolgd door Duitsland (415) op de derde plaats. Voor Dr. Dietmar Ley, voorzitter van de VDMA Robotics + Automation Association, is één ding zeker: ‘Robotica en automatisering zijn sleuteltechnologieën voor de toekomstige groei van nationale economieën, omdat ze de productiviteit verhogen, innovatie stimuleren en nieuwe kansen bieden.’

Eenvoudige productiviteitsverhogers
Veel kleine en middelgrote bedrijven en bedrijven met vrij kleine productieseries, vragen zich af of het voor hen wel zinvol is om industriële robots te gebruiken. In dit scenario kunnen cobots een interessante optie zijn. Dankzij hun gebruiksgemak en snelle inzetbaarheid zijn ze geschikt voor bedrijven van elke omvang. Ze bieden ook het voordeel dat ze een eenvoudige introductie tot automatisering zijn en kunnen worden aangesloten volgens het plug-and-play-principe. Dit maakt ze bijzonder geschikt voor pick-and-place-taken of het laden en lossen van machines. Cobots kunnen ook interne transporttaken op zich nemen. Ze werken goed samen met autonome mobiele robots en kunnen helpen de efficiëntie in de productie te verhogen, niet alleen door machines te laden, maar ook door materialen te verwerken. Op de EMO zullen tal van exposanten automatiseringsoplossingen met robots aanbieden, waaronder Kuka, Robojob, Wick, Apex, Fanuc en nog veel meer.
Mens-machine-interactie profiteert van AI
Kunstmatige intelligentie wordt ook steeds vaker geïntegreerd in cobots. De robot leert niet alleen verschillende objecten, zoals ongesorteerde componenten, te herkennen en vast te pakken, maar kan ook reageren op commando’s en kwaliteitsborgingstaken uitvoeren. Deskundigen zijn van mening dat cobots zeer veelbelovende toekomstperspectieven bieden, vooral omdat ze flexibel en mobiel zijn en voortdurend nieuwe toepassingsgebieden openen. De werktuigmachine-industrie wordt zich steeds meer bewust van hoe goed industriële robots en cobots elkaar kunnen aanvullen. In dit scenario zorgt de cobot voor flexibele automatisering en assistentie, terwijl de industriële robot zorgt voor een hoge efficiëntie in grote series, aldus de deskundigen
Samenwerking tussen mens en machine zal waarschijnlijk een belangrijke rol spelen in de toekomst van automatisering. De sleutel tot het succes ervan is dat mensen geen programmeervaardigheden nodig hebben om met robots te werken. In een charmante interactie kunnen operators eenvoudig met hun “collega” communiceren via taal, gezichtsuitdrukkingen en gebaren, om instructies te geven of vragen te stellen.
EMO Hannover is de grootste internationale vakbeurs voor metaalbewerking en productietechnologie. De beurs wordt gehouden van 22 tot en met 26 september 2025 in Hannover, Duitsland.
Nederlandse maakindustrie op EMO Hannover 2025
Tijdens de EMO World Tour in Rotterdam benadrukte VDW-directeur Dr. Markus Heering het belang van de Nederlandse maakindustrie binnen het internationale productielandschap. In 2023 trok de beurs bijna 3.000 bezoekers uit Nederland en ook in 2025 zijn de verwachtingen hoog. Zes Nederlandse exposanten hadden zich in mei ingeschreven: Hembrug, BMO Automation, Schut, Style, Smart Factory en VPT Vimag. Ondertussen zijn dat er negen, DoALL, Greenleaf Europe en Hauzer hebben zich ook ingeschreven.
Volgens Heering speelt Nederland inmiddels in de “Europese eredivisie van innovatie”, mede dankzij de sterke infrastructuur, open innovatiecultuur en nauwe samenwerking tussen bedrijfsleven en overheid. De EMO biedt Nederlandse productie-experts kansen om te netwerken, zich te oriënteren op automatisering en duurzaamheid, en samen met internationale partners oplossingen te vinden voor uitdagingen zoals het tekort aan vakmensen, digitalisering en de energietransitie.