Wat deden de metaalprijzen dit jaar en wat brengt 2020?

Wekelijks houden we bij Vraag en Aanbod de prijzen bij van schroot, kunststof, staal en metaal. In combinatie met de columns van Casper Burgering, econoom bij ABN AMRO en Erik Spikmans, werkzaam bij MCB, krijgt de lezer een aardig overzicht van de prijsontwikkelingen en achtergronden hierbij. Nu het jaar ten einde loopt blikken we terug en spieken we alvast wat de toekomst ons gaat brengen op het gebied van de metaalprijzen.

Als we kijken naar de metaalprijzen in 2019 schommelden aluminium, lood en zink wat, voor koper was er wat meer beweging te zien, maar vooral de prijzen van nikkel en tin gingen flink op en neer. Zo daalde de tinprijs flink, waar deze nu weer wat opkrabbelt. De nikkelprijs begon in de tweede helft van 2019 flink te stijgen, maar zakte in de laatste weken ook weer af.
alu

ni

De cijfers voor bovenstaande grafieken zijn afkomstig van LME en zijn weergegeven in UD$/ton.

Gekeken naar de prijzen in januari dit jaar ten opzichte van nu is de prijs van aluminium, lood, zink en tin gezakt. De nikkel- en koperprijzen stegen. Casper Burgering zei het al aan het begin van dit jaar: basismetalen hebben een innige relatie met economische activiteit. Gaat het slecht met de economie, dan neemt de vraag naar basismetalen af en dalen de prijzen. Nikkel en koper blijken echter de uitzonderingen. Ook hiervoor gaf Burgering al eerder een verklaring. Hij gaf toen drie argumenten waarom de vooruitzichten voor de kopermarkt gunstig bleven, ondanks de op handen zijnde handelsoorlog. Namelijk: de slinkende aanvoer van koperertsen, de schaarste van kopererts en de groeiende vraag naar koper.

Over de nikkelmarkt schreef Burgering al eerder dat er sprake is van een hoge prijsdynamiek. Nikkel is een belangrijk ingrediënt voor batterijen van elektrische auto’s. En door het toenemende belang van de elektrische auto in de komende jaren, neemt de interesse naar dit metaal vanzelf toe. Maar ook de Indonesische regering zorgde met zijn grillig exportbeleid voor flink wat bokkensprongen in de prijs. Door de aangekondigde exportban op nikkelerts van Indonesië, die vervolgens ook nog eens naar voren werd getrokken, steeg de prijs spectaculair. De vraag naar nikkel was echter zwak dit jaar.

  jan  dec
 Aluminium  1880 1770
 Lood  2032 1907
 Zink  2542 2340
 Nikkel  10665 14200
 Tin  19400 17255
 Koper  6015 6155

Bovenstaande prijzen zijn gebaseerd op informatie van LME en zijn weergegeven in UD$/ton.



Toekomstbeeld

Bloomberg vroeg verschillende experts naar hun verwachtingen voor het nieuwe jaar. Veel van de analisten verwachten dat koper een groei zal doormaken, wanneer de wereldwijde vraag zich herstelt. Zo geeft Christopher LaFemina, analist bij Jefferies, aan dat lagere kopervoorraden, hoge korte posities, leveringsbeperkingen en een verbeterde vraag voorwaarden creëren voor koper om het goed te gaan doen in 2020. Ook Goldman Sach, Morgan Stanley, Bank of America en Citi hebben positieve verwachtingen voor koper en een verbeterende wereldeconomie, onder andere als gevolg van een sterke groei uit China. 


Verder heeft Citi ook positieve verwachtingen voor de aluminiummarkt, terwijl Morgan Stanley juist denkt dat de markt het slechter zal doen in 2020.