Nikkel

Wat is nikkel?

Nikkel is een zilverwit/grijs overgangsmetaal. Het is een hard, corrosie bestendig metaal. Nikkel wordt veelal gebruikt bij de productie van roestvast staal. Het wordt verder gebruikt voor allerlei andere legeringen waaronder hastelloy, incoloy, inconel. Toepassingen zijn onder andere oplaadbare batterijen.

Wat is de prijs van nikkel?

De actuele nikkel prijs baseren wij op basis van de LME index. De LME index geeft een overzichtelijk beeld van wat het sentiment is op de metaalbeurs in Londen.

Eigenschappen van nikkel

  1. Corrosiebestendigheid: Nikkel is zeer corrosiebestendig en vormt een beschermende oxidehuid op het oppervlak, waardoor het bestand is tegen oxidatie en corrosie. Het wordt vaak gebruikt als een bekleding op andere metalen om ze te beschermen tegen corrosie.
  2. Hoge hittebestendigheid: Nikkel heeft een hoge smelttemperatuur en behoudt zijn mechanische eigenschappen bij hoge temperaturen. Het wordt veel gebruikt in hittebestendige legeringen, zoals in turbineonderdelen van vliegtuigen, gasturbines en chemische reactoren.
  3. Magnetische eigenschappen: Zuiver nikkel is ferromagnetisch bij kamertemperatuur. Het kan gemagnetiseerd worden en behoudt een permanente magnetische eigenschap.
  4. Elektrische geleidbaarheid: Nikkel is een goede elektrische geleider en wordt veel gebruikt in elektronische toepassingen, zoals batterijen, elektrische draden, contactpunten en elektrische weerstanden.
  5. Legeringvorming: Nikkel wordt vaak gebruikt als legeringselement om de eigenschappen van andere metalen te verbeteren. Het vormt legeringen zoals roestvrij staal, inconel (een hittebestendige legering), monel (een corrosiebestendige legering) en nog veel meer.