LME nikkelprijs

Nikkel is een metaallegering die voornamelijk gebruikt wordt in de productie van roestvast staal. Het is een belangrijk grondstof voor de maakindustrie en de vraag naar nikkel neemt toe met de groei van de wereldeconomie. De LME index (London Metal Exchange) geeft een overzichtelijk beeld van wat het sentiment is op de metaalbeurs in Londen. Als meeteenheid wordt de gemiddelde prijs van alle LME metalen omgerekend in nikkelprijs per kilo in euro’s. Bij de LME Index wordt geen historisch ijkpunt gebruikt en wordt geen weging toegepast. Deze benadering geeft een goed beeld van de tendens op de beurs en de prijsontwikkeling van nikkel.

Prijzen worden weergegeven als loco (handel rechtstreeks tussen twee tegenpartijen uitgevoerd, zonder tussenkomst van een beurs).

Nikkelprijs via LME index

De London Metal Exchange (LME) is een beurs voor industriële metalen, waaronder nikkel. De LME-prijzen voor nikkel zijn een belangrijke indicatie voor de wereldwijde nikkelprijzen en kunnen fluctueren afhankelijk van de marktomstandigheden. De LME-prijzen voor nikkel zijn ook van invloed op de prijzen van andere metalen, omdat nikkel vaak wordt gebruikt als prijzenindex voor andere metalen. Bedrijven die gebruikmaken van nikkel als grondstof, zijn ook geïnteresseerd in de LME-prijzen, omdat deze invloed hebben op de kostprijs van hun producten.

Hoe wordt de nikkelprijs bepaald?

De nikkelprijs is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de vraag vanuit de industrie, het aanbod van nikkelmijnen en de economische situatie van de landen waar nikkel gewonnen wordt. De groeiende vraag naar elektrische voertuigen heeft bijvoorbeeld bijgedragen aan de stijging van de nikkelprijzen. Daarnaast wordt de prijs van nikkel bepaald door vraag en aanbod op de wereldmarkt. Als de vraag naar nikkel groter is dan het aanbod, stijgen de prijzen. Als het aanbod groter is dan de vraag, dalen de prijzen. De actuele nikkelprijs is daarom continu in beweging en kunnen sterk fluctueren, afhankelijk van de marktomstandigheden.

Meer marktprijzen

Vraag&Aanbod houdt continu de ontwikkelingen in de markt bij. Niet alleen de actuele nikkelprijzen, maar ook algemene staalprijzen, schrootprijzen, metaalprijzen en kunststofprijzen. Wilt hier meer over weten? Bekijk dan onze marktprijzen overzicht. Hier zijn alle marktprijzen te vinden voor de maakindustrie.