Metaal | Lood

Lood is een zwaar metaal dat wijdverspreid voorkomt op aarde. Het is een scheikundig element met symbool Pb en atoomnummer 82. Het symbool Pb is afkomstig van de Latijnse naam, Plumbum. Lood is een zacht, buigzaam, kneedbaar, blauwgrijs materiaal. Het is een zacht metaal en kan gemakkelijk bewerkt worden. In de jaren tachtig realiseerde men zich dat lood schadelijk is voor het milieu. Het is ook erg giftig voor mensen. Hierdoor werd het gebruik ervan aan banden gelegd. Maar vanwege andere voordelen en eigenschappen wordt het voor veel andere toepassingen nog steeds gebruikt. In de bouw is het vanwege de goede recyclebaarheid in Nederland weer toegestaan. Omdat lood goede bescherming biedt tegen gammastraling worden loden omhulsels vaak gebruikt om radioactieve bronnen veilig te bewaren en als afscherming bij röntgenfoto’s en radiotherapie.

Bladlood is dun lood dat kan worden gebruikt als waterkering in muren en boven raamkozijnen. Het wordt vooral gebruikt in de buitenlucht, waar het vaak wordt blootgesteld aan temperatuurwisselingen. Het vindt ook toepassing als dakbedekking van historische gebouwen en eigentijdse architectuur. Door het hoge soortelijk gewicht, de gemakkelijke verwerking en de lage prijs is het gebruik van lood nog altijd populair. In oplaadbare batterijen en accu’s wordt lood gebruikt als elektrode.

Wat is de prijs van lood?

Lood is door de lage prijs nog steeds een erg populair materiaal. De prijzen van lood kunnen wekelijks veranderen. De actuele prijzen worden gebaseerd op de LME index. De LME index geeft een overzichtelijk beeld van wat het sentiment is op de metaalbeurs in Londen.