Koper

Roodkoper en Geelkoper

Koper of roodkoper is een zeer buigzaam metaal met een groot geleidingsvermogen voor elektriciteit en warmte. Het wordt op grote schaal toegepast in de industrie, al dan niet gelegeerd met andere metalen. Koperdraad wordt bijvoorbeeld gebruikt in spoelen, elektromotoren en generatoren. En is naast goud en enige gekleurde metaal en wordt al duizenden jaren gebruikt in siervoorwerpen. Omdat het niet roest werd het van oudsher gebruikt in waterleidingen. Legeer je koper met tin dan krijg je brons. Brons is harder en sterker, en een stuk taaier dan koper.

Als je koper met zink legeert, ontstaat messing. Dit is een goudkleurig metaal dat harder en sterker is dan koper. Het wordt ook wel geelkoper genoemd.

Messing is een waardevol materiaal vanwege zijn hardheid en goede zelfsmerende eigenschappen. In tal van toepassingen kan het op economische wijze koper vervangen, wegens de lagere prijs van het zink. De toevoeging van zink aan koper verlaagt het smeltpunt, de dichtheid, het warmte- en elektrisch geleidingsvermogen en de elasticiteitsmodulus. Het verhoogt daarentegen de hardheid en de weerstand van het koper.

koper

Wat is de prijs van koper?

De actuele koper prijs wordt gebaseerd op basis van de LME index. De LME index geeft een overzichtelijk beeld van wat het sentiment is op de metaalbeurs in Londen.

Kenmerken van koper

  1. Elektrische geleidbaarheid: Koper heeft uitstekende elektrische geleidbaarheid, waardoor het een veelgebruikt metaal is in elektrische bedrading, transmissielijnen, elektronische componenten en andere toepassingen waar een efficiënte stroomgeleiding vereist is.
  2. Warmtegeleiding: Koper heeft ook een hoge warmtegeleiding, waardoor het geschikt is voor toepassingen in warmtewisselaars, koelsystemen, en andere toepassingen waar warmte efficiënt moet worden overgedragen.
  3. Corrosiebestendigheid: Koper heeft een goede weerstand tegen corrosie en vormt een beschermende oxidehuid die verdere oxidatie voorkomt. Hierdoor wordt koper vaak gebruikt in waterleidingen, dakbedekking, sanitair en andere toepassingen waar het in contact komt met vochtige omstandigheden.
  4. Flexibiliteit: Koper is een buigzaam metaal, waardoor het gemakkelijk kan worden gevormd en gebruikt in verschillende toepassingen, zoals buizen, draad en elektrische connectoren.
  5. Antimicrobiële eigenschappen: Koper heeft natuurlijke antimicrobiële eigenschappen, wat betekent dat het bacteriën, virussen en andere micro-organismen kan doden of hun groei kan remmen. Daarom wordt koper soms gebruikt in ziekenhuizen, openbare ruimtes en andere omgevingen waar hygiëne belangrijk is.