Koper

Roodkoper en Geelkoper

Koper of roodkoper is een zeer buigzaam metaal met een groot geleidingsvermogen voor elektriciteit en warmte. Het wordt op grote schaal toegepast in de industrie, al dan niet gelegeerd met andere metalen. Koperdraad wordt bijvoorbeeld gebruikt in spoelen, elektromotoren en generatoren. En is naast goud en enige gekleurde metaal en wordt al duizenden jaren gebruikt in siervoorwerpen. Omdat het niet roest werd het van oudsher gebruikt in waterleidingen. Legeer je koper met tin dan krijg je brons. Brons is harder en sterker, en een stuk taaier dan koper.

Als je koper met zink legeert, ontstaat messing. Dit is een goudkleurig metaal dat harder en sterker is dan koper. Het wordt ook wel geelkoper genoemd.

Messing is een waardevol materiaal vanwege zijn hardheid en goede zelfsmerende eigenschappen. In tal van toepassingen kan het op economische wijze koper vervangen, wegens de lagere prijs van het zink. De toevoeging van zink aan koper verlaagt het smeltpunt, de dichtheid, het warmte- en elektrisch geleidingsvermogen en de elasticiteitsmodulus. Het verhoogt daarentegen de hardheid en de weerstand van het koper.

Wat is de prijs van koper?

De actuele koper prijs wordt gebaseerd op basis van de LME index. De LME index geeft een overzichtelijk beeld van wat het sentiment is op de metaalbeurs in Londen.