Toch doorstart voor schrootverwerker PMC

Foto van: Jorine van Knippenberg
Geplaatst door Jorine van Knippenberg

September 2020 opende Koning Willem-Alexander de recyclingfabriek van Purified Metal Company in Delfzijl. Twee jaar later kwam het bedrijf in financiële problemen en werd het uiteindelijk failliet verklaard. Nu, weer twee jaar later, lijkt het bedrijf toch door te gaan.

Foto: Purified Metal Company

Reden voor het faillissement destijds was een tekort aan aanvoer van vervuild schroot en de verhoogde energiekosten. De dagelijkse gaskosten waren vertwintigvoudigd. Het doorberekenen van deze kosten was amper mogelijk, aangezien het bedrijf wel concurrerend moest blijven.

Sinds het faillissement is de fabriek met financiële middelen van de provincie en Groningen Seaports in de ruststand gehouden. De opstart van de fabriek in 2020 kostte zeventig miljoen, dit was ook al voor een groot deel overheidsgeld. Deze stappen werden uiteraard genomen omdat de partijen vertrouwen hadden in een doorstart op termijn en dat lijkt nu dus het geval.

Een groep noordelijke ondernemers vracht het beste bod uit bij curator Jan Hein Mastenbroek. Peter Poelman en Hendrik Hijlkema houden zich inmiddels bezig met de voorbereidingen voor de doorstart, zo bericht het Dagblad van het Noorden. Zo moeten ze de stroomaansluiting weer op fabrieksniveau brengen en zijn er plannen voor een flinke uitbreiding van de opslag bij de fabriek.

‘Kijk, je wilt per week tweeduizend ton schroot kunnen verwerken. Maar wat nu als er volgende week iemand is die zegt ‘ik kan volgende maand negenhonderd ton brengen’. Dan wil je dat kunnen herbergen’’, zegt Poelman tegen Dagblad van het Noorden. Ook is het nodig om bij onverwachte omstandigheden genoeg schroot op voorraad te hebben om door te blijven draaien, de fabriek zal naar planning namelijk 24/7 gaan draaien.

De ondernemers willen klein starten, met tien tot vijftien mensen, waar dit er vroeger vijftig waren. Opschalen kan altijd nog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *