‘Techniek is niet vies’

Foto van: Jorine van Knippenberg
Geplaatst door Jorine van Knippenberg

‘De jeugd heeft de toekomst.’ Een oud gezegde, maar nog steeds actueel. Bij Van Knippenberg Metaalindustrie begrijpen ze dit als geen ander, er wordt volop geïnvesteerd in het enthousiasmeren en opleiden van jongeren. En dat werkt.

Auteur: Jorine van Knippenberg

Corrinne Bootsma-Schouten, hoofd marketing en sales, op de stand (Foto: Kasper Weigand)

Van Knippenberg Metaalindustrie produceert machine-onderdelen uit RVS. Corrinne Bootsma-Schouten, hoofd marketing en sales, wijst op de stand tijdens ESEF Maakindustrie verschillende bewerkingen aan die het bedrijf uitvoert. ‘Buigen, walsen, verspanen. We werken enkel met RVS, maar daarmee kunnen we dan ook echt alles.’

Het bedrijf van ruim 35 man bestaat al meer dan 35 jaar. Van Knippenberg Metaalindustrie richt zich op de Nederlandse markt, het heeft een lange relatie met klanten die vaak weer terugkeren. Tijdens ESEF Maakindustrie sprak Bootsma-Schouten interessante potentiële nieuwe klanten, maar de beursdeelname wordt ook gebruikt voor de werving van nieuw personeel. Het bedrijf blijft groeien, zo komt er onder andere uitbreiding in de vorm van een laserlasmachine naar aanleiding van vraag uit de markt. Dat vraagt echter ook om een uitbreiding van het personeelsbestand.

Naast het werven van ervaren krachten steekt het metaalbedrijf ook veel energie in hun opleidingssysteem. Momenteel lopen er 3 BBL’ers rond op het bedrijf, wat toch niet gering is op 35 medewerkers. ‘Zowel leerlingen als scholen zijn enthousiast over ons, waardoor de opleidingen steeds vaker ons aanraden als stageplek. Helaas moeten we daardoor ook vaak nee verkopen,’ vertelt Bootsma-Schouten. Volgens haar komt dit met name door de vele verschillende bewerkingen binnen het bedrijf. ‘Een stage bij ons is heel allround, de student kan steeds een tijdje op een andere afdeling meedraaien en zo alles proberen. Daardoor krijgen ze een goed beeld van het werkveld.’

Omdat je niet vroeg genoeg kunt beginnen met interesse wekken in techniek richt Van Knippenberg zich ook op de basisschool met hun deelname aan Techniekloket. Leerlingen van tien basisscholen komen langs op het bedrijf en mogen daar hun vooraf bedachte projecten uitvoeren. Zo zien de leerlingen de leuke kanten van het vak en kunnen er meteen wat vooroordelen overboord worden gegooid. ‘Veel jeugd heeft het idee dat techniek iets is waar je vies van wordt, dat beeld raken ze kwijt na een bezoek bij ons. We dragen niet eens handschoenen,’ besluit Bootsma-Schouten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *