Ondernemers in aanloop naar Prinsjesdag somber over economie 

Vooruitlopend op Prinsjesdag hebben MKB-Nederland en VNO-NCW deze zomer brancheorganisaties gevraagd hoe zij naar de economie kijken. Dat is behoorlijk somber. Zo denkt de helft (50%) van de brancheorganisaties dat de economie zal verslechteren komende tijd. Slechts acht procent denkt dat het beter zal worden.

Foto: Ministerie van Financiën / Martijn Beekman

Meer branches (32%) verwachten een daling in hun omzet, terwijl slechts zeventien procent een stijging verwacht. De meeste branches zeggen dat hun winstmarges lager zijn dan normaal. Ze hebben last van hogere kosten, zoals lonen, inkoopprijzen en energiekosten. Slechts één procent kan deze gestegen kosten volledig doorberekenen aan hun klanten. Dit sluit aan bij eerder CBS-onderzoek. 

Winsten en investeringen dalen

Waar in 2022 de meerderheid van de brancheorganisaties nog stijgende winst rapporteerde, verwacht een ruime meerderheid nu een winstdaling in 2023. Ook in 2024 verwacht de helft van de branches een verdere daling van de winst en slechts acht procent een stijging. Meer dan veertig procent van de branches denkt dat ze minder zullen investeren in de toekomst. Momenteel zijn het tekort aan personeel, regeldruk en inkoopkosten de grootste belemmeringen voor branches.

Over het onderzoek

De branches die deelnamen aan het onderzoek vertegenwoordigen in totaal meer dan 325.000 bedrijven uit uiteenlopende sectoren van de economie. De branches waarin zij actief zorgen voor circa drie miljoen banen in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *