zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Nederlandse bouw en fabricage koelen af


Amsterdam, 25 februari 2020
Recente publicaties van kredietverzekeringsmaatschappij Atradius wijzen op een vertraging in de Nederlandse bouw en fabricage. Het rapport over de maakindustrie toont aan dat, ondanks stevige groei en grote vraag in 2018 en de eerste helft van 2019, de metaal- en staalindustrie kampt met een terugval. Behalve afnemende vraag van de autoindustrie zorgt ook druk van de EU op Nederlandse bouwbedrijven en boeren om schadelijke uitstoot te verminderen voor een stop op bouw- en infrastructuurprojecten.

Ook de bouwbranche is aan het afremmen, zoals geconcludeerd wordt in een andere rapportage van Atradius. Net als in de fabricage was 2018 een jaar van gezonde groei. In 2019 begon de branche af te koelen, mede dankzij prijsafspraken en een tekort aan gekwalificeerd personeel.

Niet geheel verrassend neemt de druk op zowel Nederlandse bouwers als fabrikanten toe. Het rapport merkt op dat de gemiddelde betalingstermijn in de maakindustrie 45 dagen was, wat de situatie niet bepaald verbetert. Dit bleek in de bouw echter nog erger, met een gemiddelde betalingstermijn van 60 tot 90 dagen. Dit vergroot de druk op de toch al flinterdunne marges en het kleinere beschikbare werkkapitaal. Deze alarmerende rapportages tonen aan dat in beide branches ondernemers alle zeilen zullen moeten bijzetten om winstgevend te blijven en te kunnen groeien.

Fintech-bedrijven zoals Factris bewijzen hun waarde voor ondernemingen die worstelen met lange betalingstermijnen. De financiele verlichting komt in de vorm van een financieringsmethode die ‘factoring' heet. Daarbij verkoopt de ondernemer ontbetaalde facturen voor een kleine fee aan Factris. Factris verschaft de onderneming dan het benodigde kapitaal - vaak nog op dezelfde dag - zodat de ondernemer niet 45 tot 90 dagen op het geld hoeft te wachten.

Factris-CEO Brian Reaves vertelt: 'Bedrijven die lang moeten wachten op betalingen hebben veel voordeel bij factoring. Het is de eenvoudigste, snelste oplossing om facturen betaald te krijgen.'

Lees hier het genoemde rapport over de metaal- en staalindustrie. 

Nederlandse bouw en fabricage  koelen af'
Het gaat minder goed met de bouwbranche, mede dankzij prijsafspraken en een tekort aan gekwalificeerd personeel.
1/1
 
 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Interesse in elektrotechniek?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts