FME doet aanbevelingen voor een nieuw kabinet

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Nu de verkiezingen voorbij zijn kan er eindelijk onderhandeld worden over een nieuw kabinet. De toekomstige uitdagingen zijn groot, evenals de urgentie om aan de slag te gaan. Het huidige wereldbeeld wordt gekenmerkt door grote geopolitieke spanning.

Tags:

De vele uitdagingen zorgen voor onrust. Denk aan de tekorten op de arbeidsmarkt, de structurele veranderingen in de economie en de druk op de strategische positie van Europa en Nederland. Er rust daarom een belangrijke verantwoordelijkheid op overheid én samenleving.

Daadkrachtig industriebeleid

De afgelopen jaren is de technologische industrie wereldwijd in het centrum van het geopolitieke spanningsveld komen te staan. Steeds meer landen realiseren zich dat een innovatieve industrie essentieel is voor de economie van morgen én voor hun strategische autonomie. Ook in deze onzekere tijden kan de technologische sector een solide basis leggen voor toekomstige generaties. Om de potentie van de technologische industrie volledig te kunnen benutten, is daadkrachtig industriebeleid nodig, aldus FME.

Aanbevelingen

Samen met lidbedrijven en aangesloten branches heeft FME aanbevelingen voor een nieuw Kabinet en de Tweede Kamer verwoord, om tot een daadkrachtig industriebeleid te komen. Hierbij gaan ze onder andere in op:

  • Het tekort aan technisch geschoolde vakmensen; dat vormt een cruciale barrière voor het realiseren van vele transities, zowel binnen als buiten de industrie.
  • Het belang van voortdurende investeringen in innovatie; deze zijn essentieel om onze concurrentiepositie te behouden en maatschappelijke doelen te realiseren.
  • Maatregelen die nodig zijn om de energietransitie binnen de industrie mogelijk te maken; onder andere investeringen in de verzwaring van het stroomnet zijn onontbeerlijk.

Marktsegmenten

Ook de diverse marktsegmenten waarbinnen leden en branches van FME actief zijn, van medische technologie tot defensie en van de gebouwde omgeving tot landbouw, komen uitgebreid aan bod. Het zijn de bedrijven in de technologische industrie die voor dergelijke sectoren innovaties ontwikkelen, die helpen om de grote maatschappelijke uitdagingen van onze tijd op te lossen.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *