Column Casper Burgering: ‘Coronavirus zet basismetaalprijzen stevig onder druk’

Foto van: Casper Burgering
Geplaatst door Casper Burgering

Op 20 januari nam de paniek wereldwijd toe toen bleek dat het coronavirus van mens-op-mens overdraagbaar is. Tot dat moment zaten de prijzen van veel basismetalen in een stijgende lijn. Maar deze opmars van de prijzen kwam abrupt tot stilstand na 20 januari.

Het sentiment onder investeerders kantelde radicaal en de prijzen namen een duikvlucht. De vrees over de toekomstige zwakkere vraag naar de conjunctuurgevoelige basismetalen kreeg de overhand. Dit gaat de gemoederen voorlopig nog bezighouden in basismetaalmarkten.

Aluminiumprijs: 6% gedaald sinds 20 januari

Het coronavirus in China heeft geleid tot uitval van productielijnen bij grote aluminium verbruikende sectoren, waaronder de automotive, bouw en de verpakkingsindustrie. De vraag naar aluminium daalde en de voorraden namen toe.

Vervolgens deden de VS ook een duit in het zakje. Om de binnenlandse productie van aluminium een impuls te geven, kondigde President Trump aan om importtarieven op bepaalde aluminiumproducten te verhogen. Beide ontwikkelingen droegen bij aan een lagere aluminiumprijs.

Koperprijs: 9% gedaald sinds 20 januari

Het vertrouwen in de kopermarkt heeft ook een knauw gekregen door het coronavirus. De bedrijvigheid neemt mondiaal af en dat treft ook de vraag naar koper. Het lage vertrouwen blijkt ook uit de posities die investeerders innemen. Zij bouwden het aantal short posities stevig uit (met de verwachting van nog lagere prijzen) ten koste van de long posities.

Het dodelijke coronavirus heeft de verwachting van een herstel van de Chinese industriële productie bevroren. En nu de verspreiding van het virus naar andere industriële krachtpatsers zoals Zuid-Korea en Japan een feit is, blijft het vertrouwen voorlopig laag.

Nikkelprijs: 9% gedaald sinds 20 januari

De nikkelmarkt wijkt iets af. Door het virus ontstaan in deze markt juist problemen aan de aanbodzijde. Want in Indonesië staat de voortgang van een aantal nieuwe nikkelprojecten onder druk. Dit kan op de langere termijn een krappere nikkelmarkt betekenen. Maar de nikkelmarkt is niet uitgezonderd van virusangst en de negatieve invloed op de vraag naar nikkel. Vooralsnog blijft die angst het sentiment overheersen.

Zinkprijs: 17% gedaald sinds 20 januari

Stijgende voorraden en dalende Chinese vraag zorgden voor stevige druk op de zinkprijs. Voorraden in opslaghuizen van de London Metal Exchange (LME) stegen. Ook de voorraden in Chinese opslaghuizen stapelden zich verder op, mede door transportbeperkingen.

De vrees voor nog minder Chinese vraag en verder verspreiding van het virus wegen zwaar op het sentiment in de zinkmarkt. Dat komt vooral doordat veel bouwprojecten in China stilliggen en dat is voor de zinkmarkt een belangrijke afnemer.

Post-corona

Het coronavirus blijft voorlopig de gemoederen bezighouden. De verdere verspreiding van het coronavirus gaat een verder vertragend effect op de vraag naar basismetalen veroorzaken. Het blijft daarmee een groot neerwaarts risico voor onze prijsvooruitzichten.

Zodra er echter meer controle is over het virus en de verspreiding aan banden is gelegd, gaat het herstel van de mondiale bedrijvigheid inzetten. Het vertrouwen van investeerders kan daarnaast een positieve impuls krijgen zodra centrale banken economische stimuleringsprogramma’s introduceren. Daarmee zullen de prijzen weer gaan stijgen.

Casper Burgering, ABN AMRO

Reageren?
redactie@vraagenaanbod.nl