CNC verspanen

CNC verspanen is een productieproces waarbij Computer Numerical Control (CNC) machines worden gebruikt om materialen in specifieke vormen en afmetingen te bewerken met hoge precisie. CNC machines worden geprogrammeerd met computer-aided design (CAD) of computer-aided manufacturing (CAM) software, waarmee nauwkeurige controle over de snijgereedschappen en beweging van het werkstuk mogelijk is, resulterend in accurate en consistente onderdelen.

Tags:

Bewerkingen die vallen onder cnc verspaning

CNC verspanen omvat verschillende bewerkingen die worden uitgevoerd met behulp van CNC-machines.

CNC frezen

CNC frezen is het verwijderen van materiaal van een werkstuk met behulp van een draaiend snijgereedschap. Frezen wordt vaak gebruikt om complexe vormen, groeven, sleuven en oppervlaktecontouren te creëren.

CNC draaien

CNC draaien is het bewerken van een ronddraaiend werkstuk met behulp van een draaiend snijgereedschap. Draaien wordt vaak gebruikt om cilindrische vormen, zoals assen en flenzen, te creëren.

CNC boren

CNC boren het verwijderen van materiaal van een werkstuk met behulp van een draaiend snijgereedschap. Frezen wordt vaak gebruikt om complexe vormen, groeven, sleuven en oppervlaktecontouren te creëren.

CNC kotteren

CNC kotteren is het bewerken van een bestaand gat om de diameter te vergroten met behulp van een speciaal gereedschap genaamd kotterkop.

Materialen

Met behulp van CNC verspaning kunnen verschillende materialen worden bewerkt, waaronder:

 1. Metalen:
  CNC verspaning wordt vaak toegepast op diverse soorten metalen, zoals staal, roestvast staal, aluminium, messing, koper en titanium. Deze metalen kunnen worden gefreesd, gedraaid, geboord, geruimd, getapt en geslepen om complexe vormen, onderdelen en componenten te creëren voor verschillende toepassingen in de industrie, lucht- en ruimtevaart, automobielindustrie, en meer.
 2. Kunststoffen:
  Verschillende soorten kunststoffen kunnen ook worden bewerkt met CNC verspaning, zoals ABS, PVC, polycarbonaat, polyethyleen, acryl (plexiglas), en nog veel meer. Kunststofonderdelen worden vaak gebruikt in diverse industrieën, waaronder de medische sector, elektronica, verpakking, en de consumentenproductenindustrie.
 3. Hout:
  CNC verspaning wordt ook toegepast op houtbewerking, waarbij diverse soorten hout, zoals hardhout, zachthout, multiplex en MDF (Medium-Density Fiberboard), kunnen worden bewerkt om meubels, kasten, interieurelementen en andere houten onderdelen te creëren.
 4. Composietmaterialen:
  Composietmaterialen, zoals koolstofvezel, glasvezel en kevlar, kunnen ook worden bewerkt met CNC verspaning. Composietmaterialen worden vaak gebruikt in de lucht- en ruimtevaart, automobielindustrie, en andere toepassingen waar een combinatie van lichte gewicht en hoge sterkte vereist is.

Tags:
Marktleider in CNC draai- en freeswerk overgenomen
Foto: Omke Oudeman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *