Aantal faillissementen is al een jaar lang stijgende

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

In september zijn, voor zittingsdagen gecorrigeerd, 25 meer bedrijven failliet verklaard dan in augustus, meldt het CBS. Dat is een stijging van negen procent. De trend van het aantal faillissementen is ruim een jaar stijgend. In de eerste drie kwartalen van 2023 zijn ruim zestig procent meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode van 2022.

Het aantal voor zittingsdagen gecorrigeerde faillissementen fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 911 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak. Daarna is het aantal faillissementen verder afgenomen en bereikte in augustus 2021 met 109 een laagterecord. Vanaf mei 2022 lag het aantal faillissementen onafgebroken hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in september 278 bedrijven en instellingen (inclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Relatief gezien werden er in september de meeste faillissementen uitgesproken in de sector vervoer en opslag.

Zowel in de bouw als in de industrie nam het aantal faillissementen tegen de trend in af. De bouwnijverheid kende in augustus 52 faillissementen, in september nog dertig. In de industrie gingen in september 22 bedrijven failliet, waar dit er in augustus nog 22 waren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *