Tweede Kamer stemt in met doorstart energiebesparingsprogramma voor de industrie

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

FME en VEMW zijn verheugd dat de Tweede Kamer heeft ingestemd met de motie en het amendement van André Flach (SGP) om een doorstart te maken voor een energiebesparingsprogramma en hiervoor middelen beschikbaar te stellen. VEMW en FME hebben gepleit voor een vervolg op het bekende Project 6-25 dat was gericht op energiebesparing en procesinnovatie in de industrie op basis van bewezen technologie. De steun van de Tweede Kamer maakt een vervolg en uitbreiding hiervan mogelijk tot 2030.

Het Project 6-25 werd uitgevoerd door VEMW (energie grootgebruikers) en FME (technologische industrie). Dankzij de aangenomen motie wordt het vrijwel zeker dat er in 2025 en de jaren erna voldoende financiële middelen zijn, zodat de organisaties verder kunnen werken aan het ondersteunen van bedrijven met energiebesparende maatregelen. Dat is nog urgenter geworden doordat de grootgebruikers een beperkt handelingsperspectief hebben om de klimaatdoelen te halen en -kosten te beheersen, veroorzaakt door filevorming op de elektriciteitsnetten en vertraging in de uitrol van nieuwe infrastructuur (elektriciteit, waterstof, CCS).

Complex en maatwerk

Theo Henrar, voorzitter van FME, over de doorstart van project 6-25: “Wat een goed nieuws voor de industrie. Energiebesparing en -efficiëntie bij de industrie is complex en vereist maatwerk. Met deze doorstart kunnen FME-leden bijdragen aan energiebesparing bij voedingsmiddelenproducenten, chemiebedrijven, metaalbedrijven en andere energie intensieve bedrijven.”

Grotere impact

Hans Grünfeld, algemeen directeur van VEMW, over het bredere bereik van het project “Dankzij deze doorstart en extra middelen voor een energiebesparingsprogramma kunnen we de doelgroep uitbreiden van de oorspronkelijke 400 ETS-plichtige bedrijven naar de top 1.000 van energiegebruikende bedrijven”. FME en VEMW willen met het project in aanvulling op de wettelijke verplichtingen nieuwe besparingsopties identificeren en belemmeringen in de uitvoering oplossen terwijl de bedrijven blijven produceren. Het gezamenlijke doel is een grotere impact te maken op het gebied van energiebesparing en -efficiëntie in Nederland en verduurzaming van de industrie.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *