Trend aantal faillissementen blijft stijgen

In oktober zijn, voor zittingsdagen gecorrigeerd, vier minder bedrijven failliet verklaard dan in september, meldt het CBS. Dat is een daling van één procent. De trend van het aantal faillissementen is echter ruim een jaar stijgend. In de eerste tien maanden van 2023 zijn ongeveer zestig procent meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode van 2022.

Het aantal voor zittingsdagen gecorrigeerde faillissementen fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 911 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak. Daarna is het aantal faillissementen verder afgenomen en bereikte in augustus 2021 met 109 een laagterecord. Vanaf mei 2022 lag het aantal faillissementen onafgebroken hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Meeste faillissementen in de handel

Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in oktober 332 bedrijven en instellingen (inclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 63. Relatief gezien werden er in oktober de meeste faillissementen uitgesproken in de industrie. In oktober gingen er 29 bedrijven failliet, in september waren dit er nog 22. In de bouwnijverheid verdubbelde het aantal faillissementen ruim van dertig in september naar 62 in oktober.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *