Plaatbewerker richt met afrondmachine op productie halffabricaten

Foto van: Jerom Rozendaal
Geschreven door Jerom Rozendaal

Plaatbewerker WBM Staalservice uit het Limburgse Stramproy heeft geïnvesteerd in een Q-Fin SER1200 Multibrush slijpmachine voor het ontbramen en afronden van gesneden platen. Met deze nieuwe machine en eerdere investeringen in lasapparatuur en een freesmachine richt de plaatbewerker zich op het totaalaanbod voor de productie.

Foto: WBM Staalservice

‘Er worden steeds hogere eisen gesteld aan de snijkanten’, vertelt Bart Simonse, salesmanager van WBM staalservice uit Stramproy. Het Limburgse bedrijf richt zich op het snijden en zetten van complexe producten uit dikwandig hoogsterkte staal en uit slijtvaste- en corrosiebestendige staalkwaliteiten. Klanten van het bedrijf zijn onder andere actief in de offshore en de architectonische bouw.

Vanuit deze sectoren stellen klanten volgens Simonse steeds strengere eisen aan de kwaliteit van de snijkanten. ‘Plaatwerk dat op een fiberlaser of een plasmabrander gesneden wordt, heeft scherpe kanten. Dat is niet geschikt wanneer er vervolgens nog oppervlaktebehandelingen, zoals poedercoaten of verzinken worden toegepast. Daarom wordt er steeds vaker gevraagd om afrondingen met een radius van 2 millimeter. Daarmee is een goede coatinghechting verzekerd’, vertelt hij.

Foto: WBM Staalservice

Multibrush slijpmachine

In reactie op deze groeiende vraag, investeerde het bedrijf onlangs in een Q-Fin SER1200 Multibrush slijpmachine. Deze machine stelt het bedrijf in staat om de scherpe kanten van gesneden platen niet alleen te ontbramen en te breken, maar ook te slijpen tot een constante radius van 2+ in één doorgang. De keuze viel op Q-Fin nadat de kwaliteit met diverse testen was aangetoond.

WBM had daarvoor wel de beschikking over een ontbraammachine, maar voor afrondingen was het aangewezen op manueel slijpwerk. Dat was arbeidsintensief en het resultaat was niet constant. ‘Met deze CNC-gestuurde machine kunnen we afrondingen geautomatiseerd uitvoeren. Daarmee besparen we tijd en realiseren we bovendien een constante, hoge kwaliteit’, aldus Simonse. 

De ontbraam- en afrondmachine is de laatste toevoeging aan het uitgebreide machinepark van WBM, dat is uitgerust om de bewerking van dik materiaal (dikker dan 4 mm) mogelijk te maken. WBM beschikt bijvoorbeeld over enkele zware kantbanken tot 1.000 ton perskracht, CNC-vlakbedlasers, een plasmasnijmachine met boorunit en een 3D-laser.

Foto: WBM Staalservice

Meer nadruk op halffabricaten

De investering past ook in een strategiewijziging die het bedrijf vorig jaar heeft ingezet, waarbij het meer focust op de productie van halffabricaten en afgewerkte producten waar onder andere las- en freeswerk bij komt kijken. ‘Momenteel neemt de productie van afgewerkte producten tien procent van onze activiteiten in en is industriële toelevering van plaatwerk veruit onze grootste activiteit’, aldus Simonse, die een groeiende vraag ziet naar afgewerkte, direct inbouwbare producten onder zijn klanten die zich voor een deel in het buitenland bevinden.

Foto: WBM Staalservice

Om een totaalaanbod in de productie van halffabricaten mogelijk te maken, werd vorig jaar ook geïnvesteerd in lasapparatuur en een Mazak freesmachine. Daarnaast werden er ook nieuwe lassers geworven door het bedrijf dat inmiddels ruim vijftig mensen op de loonlijst heeft staan. De verwachting is dat de nieuwe koers de komende jaren de nodige groei van het bedrijf zal genereren. ‘Op dit moment hebben we zes vacatures openstaan’, zegt Simonse.

Onderdeel van de gewijzigde bedrijfsstrategie is ook een nieuwe website die enkele weken geleden gelanceerd werd. ‘De nieuwe site sluit aan bij het totaalconcept van WBM: Van co-creatie bij engineering, snijden, zetten, frezen, lassen, samenstellen tot diverse nabewerkingen’, stelt het bedrijf.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *