Ondernemerszaken: PKM kijkt samen met de ondernemer vooruit

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Een nieuwe rubriek door een oude bekende. Ter inspiratie van onze lezers zullen we in samenwerking met PKM maandelijks ondernemerszaken onder het voetlicht brengen. PKM geeft inmiddels al meer dan zeventig jaar maatwerkadvies aan bedrijven in metaal en techniek.

Tags:
Foto: PKM

De kracht van PKM is dat zij samen met de ondernemer vooruit kijken. Door middel van een goed gesprek of interviews stellen ze vast waar de ondernemer behoefte aan heeft. Vervolgens denken ze mee over mogelijke oorzaken en oplossingen. Om tenslotte mee te doen de oplossingen op maat te brengen en samen in te voeren. Bij de implementatie ligt de kracht bij het vaststellen van acties op maat, die haalbaar zijn en leiden tot het gewenste doel.

Vergelijkbaar

Elk bedrijf is anders, en toch zijn er kenmerken in de maakindustrie die overeenkomen. Zo ervaart de sector vergelijkbare uitdagingen door krapte in de arbeidsmarkt, groeiambities met focus op de techniek in plaats van mens en organisatie, hoge materiaalprijzen of bijvoorbeeld wettelijke bepalingen die lastig zijn om na te komen. Dat ziet PKM terug in de vraagstelling.

Thema’s

Veelvoorkomende thema’s waar de adviseurs van PKM vragen over krijgen en bij ondersteunen zijn:

  • Voldoen aan normen, zoals ISO 9001, VCA, de Safety Culture Ladder (SCL), IATF 16949, ISO 27001, ISO 45001, AS 9100, inclusief het onderhouden en auditen van managementsystemen t.b.v. certificering.
  • Voldoen aan technische normen en richtlijnen, zoals de machinerichtlijn (CE), EN 1090,  ISO 3834.
  • Productiviteit verhogen door automatisering en digitalisering, bijv. toepassen van slimme hulpmiddelen, robotisering, lean-methodieken of het kiezen van een geschikt ERP-pakket. Maar ook het aanvragen van WBSO subsidie.
  • Duurzaam ondernemen en het voldoen aan wettelijke eisen en normen m.b.t. CO2, ISO 14001 en meldingen die moeten worden gedaan.
  • Versterken van leiderschap, (management)teams en nieuw management door middel van opleiding en coaching.

‘Belangrijk bij een goed advies is dat je de context en de vraag achter de vraag kent’, zegt Ielse Lohuis, directeur van PKM. ‘Onze ervaring is dat de genoemde vraag meerdere oorzaken heeft en dat het boven water krijgen van die oorzaken tot betere oplossingen leidt. De vraag is welke 20 procent van de oorzaken 80 procent van de uitdagingen tot gevolg heeft. Als de focus op de juiste knelpunten ligt, dan is het mogelijk om tot het beste resultaat te komen.’

Tools en modellen

PKM beschikt over praktische, op de sector gerichte, tools en modellen die in eigen beheer zijn ontwikkeld. Voorbeelden zijn de PKM-kostenverdeelstaat, waarmee kostprijzen en tarieven bepaald kunnen worden op basis van eerdere resultaten en de begroting. Een ander  voorbeeld is het PKM plug-in model dat gebruikt wordt voor de implementatie van diverse normen, zoals ISO 9001 en VCA. Ook de Inzetbaarheidsmanager van PKM wordt veel gebruikt, een tool om de competenties, inzetbaarheid, beloning en ontwikkeling van medewerkers te stimuleren en monitoren. De tools en modellen zijn bedoeld om op elk gebied in relatief korte tijd ondersteuning te kunnen bieden. Ze worden op maat gemaakt voor elk bedrijf afzonderlijk en kunnen daarna door het bedrijf worden toegepast. Voordeel voor bedrijven is dat ze met relatief weinig tijd en kosten snel resultaat kunnen behalen. PKM-motto is dan ook ‘Maatwerk is onze standaard; effectief door praktische oplossingen’.

Verbeteringen

PKM kan terugblikken op vele succesverhalen, waarbij rendementsverbeteringen van twintig tot dertig procent geen uitzondering zijn. Vraagstukken worden vanuit een technisch bedrijfskundig oogpunt benaderd. Dit heeft tot gevolg dat aspecten, die door de ondernemer in eerste instantie niet wordt belicht, toch aan bod komen. Hierdoor is het plaatje compleet en kunnen goed doordachte besluiten worden genomen, die goed zijn voor de organisatie.

Niet commercieel

PKM is als niet commerciële stichting gelieerd aan de Koninklijke Metaalunie, wat inhoudt dat er samengewerkt wordt in het ondersteunen van leden van de Metaalunie. Daarnaast werkt PKM ook voor bedrijven in de installatiebranche, grootmetaal en andere technische sectoren en wordt het adviesbureau als kennisdrager van de branche gevraagd voor deelname aan programma’s en projecten om praktische oplossingen te bedenken voor uitdagingen en nieuwe ontwikkelingen.

Het PKM-team bestaat uit zestien enthousiaste medewerkers met een diversiteit aan kennis en ervaring, zoals organisatiedeskundigen, werktuigbouwkundigen, technisch bedrijfskundigen, bedrijfseconomen, commercie- en exportdeskundigen en lasengineers. Het team werkt verspreid over heel Nederland.

Op alle onderwerpen kunnen ook trainingen en workshops worden gegeven, om kennis en bewustzijn op de diverse gebieden te bevorderen. In samenwerking met de Metaalunie academie wordt ook een aantal open trainingen verzorgd, zoals de opleiding Functioneringsgesprekken en de opleiding kostprijs bepaling en liquiditeitsplanning. Daarnaast organiseert PKM webinars voor diverse onderwerpen.

Kansen benutten

Omdat ondernemen een uitdaging is, moeten ondernemers kansen benutten en reageren op ontwikkelingen. Met PKM als partner voor uw bedrijfsvoering wordt u geïnspireerd en ondersteund om het beste uit uw bedrijf te halen. Zodat uw bedrijf zich sneller ontwikkelt en meer grip krijgt op het resultaat.

Inspiratie

In de komende edities van Vraag & Aanbod zal maandelijks een onderwerp voor het voetlicht worden gebracht ter inspiratie. Dit zijn actuele thema’s, waar mkb-ondernemers vandaag en in de toekomst mee te maken (kunnen) krijgen. Denk daarbij aan duurzaam ondernemen, human resource management, uitdagingen rond innovatie, het proces bij bedrijfsovername, wat erbij komt kijken als je een andere koers wilt varen, versterken van goed werkgeverschap of bijvoorbeeld exporteren buiten de EU. De expert van PKM gaat dan in op de uitdagingen, risico’s en kansen bij elk thema en benoemt stipt om zorgvuldig stappen te kunnen nemen.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *