Personeelstekorten zetten werkgevers onder financiële druk

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Om het hoofd te bieden aan de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt, zetten werkgevers een breed scala aan maatregelen in. Vaak zijn dit maatregelen die werkgevers extra financiële druk opleggen, zo blijkt uit het onderzoek ‘Meer doen met wat je in huis hebt’ van werkgeversvereniging AWVN.

Deze maatregelen omvatten hogere lonen, aanbrengpremies, en betere secundaire arbeidsvoorwaarden zoals flexibele werktijden en thuiswerkopties. Uit het onderzoek van blijkt dat 65 procent van de werkgevers aanbrengpremies biedt, terwijl de helft het nieuwe personeel hoger inschaalt binnen de salarisgroep.

De krapte is het meest nijpend in technische functies, de productie en in de ICT, met name op mbo-niveau. Het vinden van ervaren werknemers, die relatief zelfstandig aan de slag kunnen, blijft een uitdaging. Bijna een derde van de werkgevers verwacht dat de personeelstekorten nog verder zullen toenemen. De gevolgen zijn voelbaar: tachtig procent van de werkgevers meldt een toename in werkdruk, wat kan leiden tot meer verzuim en een negatieve impact op de productie en dienstverlening. Zo staat de kwaliteit onder druk (50%) en kunnen bedrijven producten soms niet leveren (25%).

AWVN adviseert werkgevers om op drie strategieën in te zetten: behoud van personeel door persoonlijke aandacht en een betere werk-privé-balans, efficiënter organiseren van werk, en innoveren door arbeidsintensieve taken te automatiseren. Dit zijn cruciale stappen om minder afhankelijk te zijn van de krappe arbeidsmarkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *