zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Productie industrie gedaald in februari


Den Haag, 9 april 2020
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in februari 1,3 procent lager dan in februari 2019. In de voorgaande maand groeide de productie met bijna 1 procent.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Van de acht grootste bedrijfsklassen binnen de industrie groeide de productie van de machine-industrie het sterkst. In de meeste bedrijfsklassen van de industrie kromp de productie echter op jaarbasis. De rubber- en kunststofindustrie kende de grootste krimp, met 8,4 procent.

Trend licht dalend

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van januari op februari 2020 daalde de productie met 1,7 procent.

De voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde productie fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Van medio 2014 tot begin 2018 was er sprake van een stijgende trend van de industriële productie. Daarna is de trend licht dalend.

Producentenvertrouwen gedaald in maart

Het producentenvertrouwen industrie is in maart 2020 gedaald naar het laagste niveau na september 2014. De ondernemers waren vooral negatiever over de verwachte bedrijvigheid. Ongeveer 90 procent van de respondenten van dit onderzoek had al gereageerd op de enquête voordat de vergaande maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus donderdag 12 maart van kracht werden. In de respons tot 12 maart daalde het vertrouwen ook al, maar daarna was de daling veel sterker.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van de Duitse industriële producenten (Ifo-index) daalde in maart naar het laagste niveau na augustus 2009. Het was de sterkste daling ooit in het herenigde Duitsland. De verslechtering van het oordeel over de verwachte bedrijvigheid is zelfs de grootste in de zeventig jaar van het onderzoek. Het oordeel over de huidige bedrijvigheid daalde minder sterk. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie volgens Destatis kromp in februari met ruim twee procent in vergelijking met een jaar eerder.

 

Productie industrie gedaald in februari'
Vooral de kunststof- en rubberindustrie zag een sterke daling in de productie in februari. (Foto: CBS)
1/1
 
 
     
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Interesse in elektrotechniek?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts