zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Minimale daling productie industrie


Den Haag, 7 februari 2020
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in december 0,6 procent lager dan in december 2018. De daling op jaarbasis is kleiner dan in de voorgaande maand.

Dat blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Van de acht grootste bedrijfsklassen binnen de industrie groeide alleen de productie van de machine-industrie. Ook de meeste andere bedrijfsklassen in de industrie hadden te maken met een krimp van de productie.

Trend licht dalend

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van november op december 2019 daalde de productie met 1,7 procent.

De voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde productie fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Van medio 2014 tot begin 2018 was er sprake van een stijgende trend van de industriële productie. Daarna is de trend iets dalend.

Producentenvertrouwen daalt

Industriële ondernemers waren in januari 2020 minder positief dan een maand eerder. Ze waren vooral minder positief over de orderpositie. Producenten in de industrie oordeelden in januari wel positiever over de verwachte bedrijvigheid. Sinds oktober 2014 hebben positief gestemde ondernemers de overhand.

De bezettingsgraad van de machines en installaties in de industrie is bij aanvang van het eerste kwartaal 2020 uitgekomen op 82,7 procent. Daarmee ligt de benutting van het machinepark op het laagste niveau in drie jaar tijd. Een kwartaal eerder was de bezettingsgraad 84 procent.

 

 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Interesse in elektrotechniek?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts