zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

CPB: 'Economische groei valt terug in 2020'


Den Haag, 15 augustus 2019
In 2020 zal de economische groei in Nederland terug vallen naar 1,4 procent. Dit heeft te maken met de 'gure wind' uit het buitenland. De werkloosheid bereikte dit jaar zijn laagste punt en blijft volgend jaar nog steeds uitzonderlijk laag.

Dat blijkt uit de Augustusraming 2020 van het Centraal Planbureau (CPB). Verder zal de koopkracht zich in 2020 positief ontwikkelen door de stijging van de reële lonen en in mindere mate door beleidsmaatregelen. Het overschot op de overheidsbegroting blijft, maar wordt wel minder groot.

Laura van Geest, directeur CPB: 'Het omslagpunt van de conjunctuur ligt achter ons. De vaart gaat eruit. De werkloosheid blijft laag, maar de werkgelegenheidsgroei vlakt flink af, zeker in de marktsector. De Nederlandse economie moet het vooral hebben van de binnenlandse bestedingen, de export lijdt onder de fall out van ontwikkelingen in het buitenland.'

De arbeidsmarkt blijft krap.De afzwakking van de productiegroei komt het eerst tot uitdrukking in een lagere stijging van de arbeidsproductiviteit. In 2020 zakt de werkgelegenheidsgroei in bij een aanhoudende stijging van het arbeidsaanbod. Dit leidt ertoe dat er een einde komt aan de daling van de werkloosheid. De niet-geringe neerwaartse risico's voor de economie zijn verder toegenomen. Het Amerikaanse handelsbeleid plus de reacties daarop, de toegenomen kans op een chaotische Brexit en de politieke ontwikkelingen in Italië zijn belangrijke bedreigingen voor de Nederlandse economie.

Startpunt

De Augustusraming vormt voor het kabinet het startpunt voor de afrondende besluitvorming over de ontwerpbegroting 2020, inclusief de besluitvorming over de koopkracht volgend jaar. Op Prinsjesdag (17 september 2019) wordt de Macro Economische Verkenning 2020 (MEV) gepubliceerd, waarin de uiteindelijke raming wordt toegelicht en een gedetailleerde analyse wordt gegeven van de Nederlandse economische situatie.

Verdere cijfers uit de raming zijn hier terug te vinden.
 
       
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Interesse in elektrotechniek?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts