zoeken

 

 
 


minimaliseer deze extra opties
 
 

Productie industrie bijna 4 procent hoger in augustus


Den Haag , 10 oktober 2017
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in augustus bijna 4 procent hoger dan in augustus 2016, maakt het CBS bekend. De stijging is iets groter dan in juli. Al bijna twee jaar produceert de industrie meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De productie van de transportmiddelenindustrie groeide het sterkst.

De productie van de transportmiddelenindustrie was in augustus ruim 21 procent hoger dan in augustus 2016. Ook de productie van de machine-, elektrische-apparaten-, de rubber- en kunststof- en de chemische industrie groeide sterker dan gemiddeld in de industrie. Daarentegen produceerde de farmaceutische industrie minder dan in augustus 2016.

Trend positief

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van juli op augustus 2017 steeg de productie met 0,4 procent.

De voor seizoeneffecten gecorrigeerde productie fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Sinds medio 2014 is er sprake van een stijgende trend van de industriële productie.

Na dalingen in juli en augustus steeg het producentenvertrouwen in september weer. Door deze stijging lag het producentenvertrouwen op het hoogste niveau in 9,5 jaar.

 

Vertrouwen

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van de Duitse producenten nam weliswaar iets af in september, maar ligt nog ver boven het langjarig gemiddelde. In juli en augustus bereikte het vertrouwen recordhoogtes. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie was in augustus 5,3 procent hoger dan een jaar eerder.

www.cbs.nl  

 

 
     
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Interesse in elektrotechniek?

Aanmelden nieuwsbriefMeld u dan aan voor de gratis nieuwsbrief!

En ontvang wekelijks het laatste vraag en aanbod nieuws in uw mailbox

 
 

Adverteren?

Breng uw product en/of dienst onder de aandacht op vraagenaanbod.nl of in de krant!

kijk hier voor meer informatie

 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts