Medewerkers metalektro bereiden estafettestakingen voor

Duizenden medewerkers in de metalektro leggen vanaf donderdag over een periode van enkele weken het werk neer. Ze doen dat uit protest tegen de opstelling van werkgeversorganisatie FME in de onderhandelingen voor een nieuwe cao.

Medewerkers metalektro bereiden estafettestakingen voor
Massale acties zijn dankzij corona geen optie meer, maar stakingen wel. Metalelektro-medewerkers leggen in estafette het werk neer. (Foto: FNV)

Petra Bolster, eerste onderhandelaar FNV Metaal: ‘De mensen die het werk doen in de sector voelen zich totaal niet serieus genomen. Werkgevers bieden geen normaal salaris, willen geen goede regelingen om gezond de AOW-leeftijd te halen en geen afspraken over het in vaste dienst nemen van flexwerkers.’

Vakbonden en werkgevers zijn sinds september in gesprek over een nieuwe cao Metalektro. Tot nu toe bieden de werkgevers een loonsverhoging van 2,25 procent over twee jaar. Dat is ongeveer 1,1 procent per jaar. ‘Die loonsverhoging zorgt voor vermindering van koopkracht. Wij willen een loonsverhoging die eer doet aan de enorme inzet van de werknemers in deze sector’, aldus Bolster.

Veel overwerk

Werkgevers zeggen niet meer loon te kunnen bieden, omdat het door de coronacrisis slecht gaat in de sector. Bolster: ‘Dat is onzin. Veel bedrijven draaien prima, er is veel overwerk. Bovendien hebben wij voorgesteld om bij bedrijven waar het echt slecht gaat als gevolg van de coronacrisis, afspraken te maken over hoe om te gaan met de loonsverhoging.’

Werk-privébalans

FNV wil verder dat werknemers meer zeggenschap krijgen over hun werk-privébalans. Bolster: ‘Dat hoort bij een moderne, vooruitstrevende sector als de metalektro en is van belang om mensen in de sector te houden.’ Daarom stelt de vakbond voor om werknemers meer zeggenschap te geven over hun vrije vakantiedagen en adv-dagen. Daarnaast wil de FNV dat overwerk alleen kan met instemming van de medewerker.  

Zwareberoepenregeling

De werkgevers willen in de cao de zwareberoepenregeling, waarmee werknemers drie jaar eerder kunnen stoppen met werken, slechts voor een beperkte groep laten gelden. De FNV vind dat onbegrijpelijk en wil dat iedereen die zwaar werk verricht, eerder moet kunnen stoppen met werken. ‘Dat is zo afgesproken in het pensioenakkoord, werkgevers hebben zich daaraan gecommitteerd. Nu het erop aan komt, lijken ze die afspraken ineens vergeten’, aldus Bolster.

Flexwerkers en jongeren

Ook over flexwerkers en jongeren zijn de bonden en werkgevers het nog niet eens. FNV wil gelijke lonen voor iedereen die hetzelfde werk doet, ongeacht de contractvorm. Bovendien wil de vakbond dat flexibele contracten na een jaar naar vast worden omgezet. Voor jongeren wil de FNV dat het salaris op basis van leeftijd verdwijnt. Bolster: ‘Je moet betaald worden naar het werk dat je doet en de ervaring die je hebt. En dus niet, omdat je wat jonger bent, een lager salaris krijgen.’

Staakstraat

De metalektro is een van de grootste sectoren van het land. Onder de cao vallen 160.000 mensen die werken bij bedrijven als IHC, Fokker, DAF, VDL, ASML, Stork, Siemens en Scania. Donderdag begint de stakingsestafette bij onder andere ASML, DAF, Fokker en Thyssen Krupp. Alle stakingen worden coronaproof georganiseerd. Stakers worden opgeroepen zich in te schrijven in een speciale Staakstraat, waar ze met de auto doorheen kunnen rijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *