Mariusz Zalewski wint de Operator van het jaar 2023 verkiezing van Wouters Cutting & Welding

Foto van: Kasper Weigand
Geschreven door Kasper Weigand

Mariusz Zalewski is door Wouters Cutting & Welding verkozen tot Operator van het jaar 2023. Hij werd op vrijdag 31 mei, op zijn werk bij Dulasta Metaalbewerking in Staphorst, toeleverancier van groot plaatwerk en robotgelaste componenten, verrast met de prijs door een team van de Belgische machineleverancier. De service engineers van Wouters Cutting & Welding waarderen Zalewski’s inzet om het uiterste uit de machines te halen. ‘Als Mariusz ons belt, dan weten we dat we aan het werk moeten en er echt iets aan de hand is’, grapt Yannick Vermeulen, teamleader service van WCW.

Tags:
Mariusz Zalewski in gesprek met Yannick Vermeulen. Links naast hem Nic Wouters.

Voor de verkiezing heeft Yannick alle service engineers van Wouters gevraagd wie voor hun de operator van het jaar moest worden. Ze hebben allemaal hun top 3 doorgegeven. ‘En eigenlijk heeft iedereen die met jou heeft gewerkt, jou op nummer 1 gezet’, vertelt hij aan Zalewski, die achter zijn machine bij Dulasta nog nauwelijks kan geloven wat hem overkomt. ‘Ik ben blij met jullie en jullie zijn blij met mij’, reageert hij. ‘Dit is vanwege je toewijding. Tot het uiterste  willen gaan. Alles willen afstellen, uitpuzzelen’, gaat Yannick  verder. ‘En vriendelijk en behulpzaam naar elkaar toe zijn, is zeker net zo belangrijk voor ons. Zodat we ook die kwaliteit kunnen verhogen. Proficiat.’

Tien jaar

Zalewski wist wel van het bestaan van de Operator van het jaar verkiezing. ‘Ik heb weleens gedacht, misschien, misschien’, geeft hij toe. Maar dat hij vandaag zo verrast zou worden, had hij niet zien aankomen. We staan bij de XXL (wisselbed 16×3 meter) lasersnijmachine MSF Pro 15kW met bevelkop van Microstep, geleverd in 2022 door Wouters Cutting & Welding. Deze gigantische lasersnijmachine heeft een totaal oppervlak van 40×7 meter.  Dit is niet de enige die Zalewski bedient. ‘Ik werk nu tien jaar bij Dulasta, en negen daarvan als operator. Elke week kom ik wel weer uitdagingen tegen op de machines. Ik kijk altijd of ik zelf een oplossing kan vinden. Alleen als dat echt niet lukt, bel ik Wouters op. Maar ik ken deze machine ondertussen door en door’, zegt hij.

Mariusz Zalewski en Yannick Vermeulen.

Eenvoudige machinestoringen

Waarom Zalewski de prijs verdient? Yannick Vermeulen legt uit: ‘Ik heb aan elke technieker de top 3 gevraagd en dan opgeteld wie het meest werd genoemd. Welke criteria? Ik heb gezegd dat ze niet alleen moesten kijken naar wie de leukste, of vriendelijkste is, maar ook hoe de kennis is van zijn machine. Hoe is zijn houding tegenover ons? Is hij behulpzaam? Onderhoudt hij zijn machine goed?’, somt hij op. Yannick vindt het ook belangrijk dat een operator zelf de eenvoudige storingen kan oplossen. ‘Soms is het zo dat iemand een foutmelding op de machine ziet, en meteen belt. Dat is hier absoluut niet het geval. Als Mariusz belt, dan weten we dat we goed moeten gaan nadenken om het probleem op te lossen’, lacht hij.

Blijven leren

Zalewski spreekt ook zijn dank uit naar zijn werkgever Dulasta. ‘Ik begon hier te werken op de afdeling afbramen/afwerken. Maar ik kan doorgroeien en ik krijg de kans om verder te leren. En nu sta ik hier’, zegt hij trots. Managing director WCW Nic Wouters: ‘Er is een tendens dat operators steeds meer simpele knoppendrukkers zijn, die minder verantwoordelijkheden krijgen, omdat er heel veel mis kan gaan. Maar hier hebben ze juist operators die ook zelf willen meedenken en die verstand van zaken hebben. Knoppendrukkers, daar kunnen wij veel minder mee’, zegt hij. ‘Ik wil juist graag weten hoe ik het de volgende keer beter kan doen’, zegt Zalewski daarover.

Yannick: ‘In mijn ogen moet een operator niet alleen de plaat opleggen, knop indrukken, en de plaat er weer afhalen. Je werkt met precisiemachines, die ook niet goedkoop zijn. Dan wil je toch dat de operator weet wat hij aan het doen is.’ René Mulder, hoofd productie bij Dulasta beaamt dit: Het is een unieke machine, voor ons en voor Wouters. Zo’n machine heeft veel inzet en toewijding van beide partijen nodig om er samen een succes van te maken.’ ‘Zeker en vast’, besluit Yannick. ‘We hebben geluk dat deze machine hier staat.’    

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *