Eerder met pensioen in de Metaal & Techniek?

Werknemers in de Metaal & Techniek kunnen zich vanaf 1 januari 2023 aanmelden voor de regeling vervroegd uittreden (RVU, ook wel bekend onder de naam zware beroepenregeling). De eerste uitkeringen worden vanaf 1 april 2023 uitbetaald.

Tags:
Drie mannen in een fabriekshal
Foto: FNV

Met de RVU kunnen werknemers met een zwaar beroep maximaal drie jaar voor hun AOW-leeftijd stoppen met werken. Wie gebruik maakt van de regeling, ontvangt tot aan de AOW-gerechtigde leeftijd een uitkering van 22.488 euro per jaar (inclusief vakantietoeslag); dat is 1.874 euro bruto per maand. Deeltijders ontvangen dit bedrag naar rato. Dit zijn de bedragen voor 2022. Ze worden elk jaar verhoogd door de overheid. Als een deelnemer aan de RVU-regeling overlijdt, wordt het resterende bedrag uitgekeerd aan de nabestaande.

Voor wie geldt de RVU?

Deze regeling geldt voor:

 • Werknemers met een bruto maandloon tot 3.897 euro (peildatum 1 januari 2023; dit bedrag wordt elk jaar verhoogd met de cao-loonsverhogingen).
 • Werknemers met onregelmatige werktijden. Dus als een werknemer een hoger maandinkomen heeft dan 3.897 euro, maar wel regelmatig in ploegen of consignatie werkt, dan voldoet hij of zij ook aan de voorwaarden.

Deelname aan de RVU heeft gevolgen voor iemands financiële situatie. FNV raadt daarom aan om financieel advies in te winnen, ook over het pensioen. Ook geven zij de tip om nooit een baan op te zeggen voor er een schriftelijke bevestiging is dat iemand in aanmerking komt voor RVU.

Aanmelden

Aanmelden voor de regeling is mogelijk vanaf 1 januari 2023. Alle informatie over de RVU, antwoorden op veel gestelde vragen en de aanmeldformulieren is te vinden op www.rvumetaalentechniek.nl.

Rekentool ‘Korter werken’

Voor medewerkers in de Metaal & Techniek ouder dan 58 jaar ontwikkelde FNV een rekentool om te zien hoeveel het ongeveer kost wanneer zij minder willen gaan werken.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (2)

 1. Goedenavond, ik werk ook in de metaal en techniek, maar heb geen lichamelijk zwaar beroep. Kan ik ook van de RVU-regeling gebruik maken?

  1. Beste meneer Van Brakel,

   Voor persoonlijk advies kunt u het beste contact opnemen met FNV Metaal, dit kan telefonisch op 088 368 03 68. Succes!

   Redactie Vraag&Aanbod