De Zuid-Koreaanse machinebouwer DN Solutions heeft tijdens zijn eigen beurs DIMF 2025 een nieuwe serie metaalprinters gepresenteerd. Met de DLX-serie zet het bedrijf officieel voet in de markt voor metaalprinten via Laser Powder Bed Fusion (LPBF). Het is voor het eerst dat DN Solutions additive manufacturing als productgroep toevoegt aan zijn portfolio, dat tot nu toe bestond uit CNC-machines en automatiseringsoplossingen.

De introductie vond plaats tijdens de vijftiende editie van de DN Solutions International Machine Tool Fair (DIMF), die begin april werd gehouden op locaties in Busan en Changwon. Tijdens het evenement kregen bezoekers meer dan vijftig machines en systemen te zien. De DLX 450, het eerste model van de nieuwe serie, werd ter plekke gedemonstreerd. Deze printer kan complexe metalen onderdelen produceren van onder meer aluminium, Inconel en titanium.
Complete workflow
Volgens DN Solutions biedt de DLX-serie meer dan alleen printcapaciteit. De systemen worden geleverd met een eigen softwarepakket dat gebruikers ondersteunt bij het hele AM-proces: van onderdeelselectie en kostencalculatie tot het ontwerpen van supportstructuren en het simuleren van vervormingen. Ook het ontwikkelen van nieuwe materiaalinstellingen en kwaliteitscontrole met bestaande materialen maakt deel uit van de workflow.
Om de mogelijkheden van metaalprinten in de praktijk te tonen, ontwikkelde DN Solutions een aangepaste versie van een bestaande spindelkap, bedoeld voor een multitasking machine. Door het onderdeel te herontwerpen volgens de principes van Design for Additive Manufacturing (DfAM), wist het bedrijf een prestatiewinst van twintig procent te realiseren. Die verbetering kwam onder meer door een geoptimaliseerde interne structuur en een vereenvoudigde assemblage.
Ondersteuning vanuit Europa
Naast de productintroductie maakte DN Solutions bekend dat het een Additive Manufacturing Solution Center opent in Duitsland. Vanuit deze locatie krijgen klanten ondersteuning bij ontwerp, procesoptimalisatie, prototyping en productie. Ook in Zuid-Korea en de Verenigde Staten worden vergelijkbare centra ingericht. ‘Additive manufacturing is geen toekomstvisie meer, het is klaar voor gebruik’, aldus CEO Wonjong Kim. ‘Door AM te combineren met onze ervaring in verspaning en automatisering bouwen we aan een compleet platform voor de maakindustrie van morgen.’