Consolidatie in metaalbewerking zet door

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Metaalbewerkende bedrijven kregen de afgelopen jaren veel voor hun kiezen, denk aan aanhoudende personeelstekorten, hoge energieprijzen en snelle stijgingen van grondstofprijzen. Dat maakte ze echter niet terughoudend richting acquisitiestrategieën, zo blijkt uit een recent rapport van Aeternus.

Aeternus noemt Wilvo Group toonaangevend in acquisities. Het in bergeijk gevestigde bedrijf deed in 2022 en 2023 maar liefst drie overnames: Van den Broek, Van den Elsen en Metalnet. Met de overnames van plaatsgenoten Van den Broek en Van den Elsen maakte Wilvo haar dienstenaanbod op het gebied van (fijnmechanisch) verspanen completer. Metalnet, gevestigd in Valkenswaard, werd mede overgenomen vanwege de knowhow op het gebied van automatisering en procesoptimalisatie. Naar eigen zeggen is met name dit laatste een belangrijke drijfveer achter de overname, omdat Wilvo haar grip op de supply chain wil verstevigen. Wilvo heeft sinds 2020 vijf overnames voltooid. Vervolgens werd Wilvo in november 2023 zelf overgenomen door Rivean Capital, gezamenlijk met het management team van Wilvo. Dit betekende na zo’n 4,5 jaar de exit van de voormalig aandeelhouder Borromin Capital. Ondersteund door Rivean zal Wilvo haar (internationale) groei en uitvoering van strategische plannen gaan versnellen. Hiermee geeft Wilvo aan dat het ook in de komende jaren actief zal blijven op de overnamemarkt.

Uitbreiden productiecapaciteit

Na enkele overnames in 2021, hervatte het door Equistone ondersteunde Andra
Tech Group in 2023 weer haar overnameactiviteiten. In 2023 voltooide Andra Tech de overnames van zowel DKH en Lemmens (allebei actief in de metaalbewerking) als ook van het Duitse Mayer Feintechnik. Het jaar begon voor Andra Tech met de overname van Mayer Feintechnik, gevestigd in het Duitse Göttingen. In februari volgde de overname van het in Uden gevestigde DKH Metaalbewerking. De voornaamste drijfveren voor deze twee overnames waren het uitbreiden van de productiecapaciteit en het klantenbestand. Beide bedrijven zijn namelijk, evenals Andra Tech, gespecialiseerd in de productie van fijnmechanische precisieonderdelen. Met DKH Metaalbewerking voegt Andra Tech ook een hoop knowhow op het gebied van automatisering toe aan de groep. Met de overname van Lemmens Metaalbewerking breidde Andra Tech haar bewerkingscapaciteiten strategisch uit.

Volgens CEO Geert Ketelaars ziet Andra Tech de behoefte in de markt op het gebied van uiterst nauwkeurig verspanen van grote werkstukken toenemen. Met Lemmens Metaalbewerking, actief in groter freeswerk en complexe lassamenstellingen, heeft Andra Tech de beoogde acquisitie kunnen realiseren. Voor Lemmens Metaalbewerking betekent deze overname een langetermijnvisie en financiële slagkracht voor de nodige grote investeringen.

Ook VADO, de investeringsmaatschappij van de familie Van Doorne, heeft in de afgelopen jaren niet stilgezeten. In oktober 2022 heeft VADO Orangeworks (voorheen Staalwerk Mill) uit Oss overgenomen om haar positie in de machinebouw voor de voedingsmiddelenindustrie verder te verstevigen. Daarnaast heeft Anvil Industries, een deelneming van VADO, in november 2022 Machinefabriek De Valk uit Valkenswaard overgenomen. Anvil Industries is een groep van bedrijven gespecialiseerd in het produceren van mechanische onderdelen. Met de overname van Machinefabriek De Valk voegt Anvil het 3D
metaalprinten toe aan haar technologische vaardigheden.

Dan tot slot nog Dumaco, een deelneming van Convent Capital. In november 2023 heeft Dumaco het in Venlo gevestigde Ubroek overgenomen. Met de toevoeging van Ubroek aan de groep breidt Dumaco haar dienstenaanbod verder uit. Ubroek is toeleverancier van grote en complexe precisieonderdelen. Hoewel Ubroek als zelfstandige vestiging binnen de groep blijft opereren, zal er nauwe samenwerking plaatsvinden. Na de overname van Ubroek is in januari 2024 SAM Precision overgenomen. SAM Precision biedt specialistische vakexpertise voor de semicon, medische industrie en ruimtevaart. Het bedrijf produceert fijnmechanische verspaningsonderdelen op het allerhoogste niveau en is hiermee een belangrijke toevoeging aan de Dumaco Group.

Conclusie: De M&A-activiteit in de Nederlandse metaalbewerking is momenteel op een hoog niveau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *