Column Paul Verlinden: ‘Ook met handelsakkoord verandert zakendoen met het Verenigd Koninkrijk’

Foto van: Paul Verlinden
Geplaatst door Paul Verlinden

Boris Johnson’s ambities om de Britten collectief te laten afvallen lijken belangrijker dan het komen tot een handelsdeal met de EU. Of het hem gaat lukken de Britten kilo’s lichter te maken is twijfelachtig. Dat hij zal slagen in een radicale afslanking van de Britse economie geef ik een veel grotere kans.

paul verlinden
Paul Verlinden

Het is op z’n minst merkwaardig dat de Nederlandse kranten al enkele weken weinig melden over Brexit maar wel aandacht schenken aan een fietsende Boris die het goede voorbeeld geeft aan zijn bevolking.

Slotfase

Een hoopvolle verklaring van die stilte rond de Brexit zou kunnen zijn dat EU onderhandelaar Barnier met zijn Britse opponenten in de luwte van de media meters maakt met de zogenaamde deal. Omdat het zakendoen met het VK nu nog door de geldende overgangstermijn ‘business as usual’ is, zou je bijna vergeten dat het VK al sinds begin dit jaar is vertrokken uit de Europese Unie.

Waar het nu in de slotfase om gaat is of er dan toch nog een deal komt of niet. Door geen verlenging van de overgangstermijn aan te vragen begin juli leek het VK een signaal af te geven een harde Brexit niet te schuwen.

Klok tikt door

Inmiddels tikt de klok rustig door naar 31 december. Duidelijk moet zijn voor ondernemers dat, deal of geen deal, het zakendoen sowieso anders gaat worden. In het slechtste geval, dus zonder deal, krijgen ondernemers te maken met bijvoorbeeld import- en exportheffingen. Maar ook met een deal moet je rekening houden met bijvoorbeeld douaneformaliteiten, want dat geldt altijd als je zaken doet met een zogenaamd derde land.

Als je bedenkt dat voor de afhandeling van die douane-administratie in Nederland al zevenhonderd extra douaniers nodig zijn dan kun je je voorstellen welke impact dat ook heeft op de administratieve lasten van exporteurs. Een stuk werkgelegenheid waar we voor een keertje niet echt op zitten te wachten.

In actie

Deal of geen deal, ondernemers die zakendoen met het VK, zou ik adviseren nu echt in actie te komen als er nog niks is geregeld. Dat geldt dubbel en dwars als je nog geen ervaring hebt met het zakendoen in derde landen. Die laatste groep zou bijvoorbeeld haast kunnen maken met het aanvragen van een zogenaamd EORI-nummer waarmee aangifte gedaan kan worden. Haast omdat de drukte bij de douane in de laatste maanden wel eens voor vertraging kan zorgen.

Scan

Op www.hulpbijbrexit.nl krijg je alle informatie om je goed voor te bereiden. Start daar bijvoorbeeld met de Brexit impact scan. Dan weet je in no time wat de impact van de Brexit is voor jouw bedrijf. Of neem contact op met je brancheorganisatie. Metaalunie werkt bijvoorbeeld nauw samen met haar steunpunt de NBCC (Nederlands Britse Kamer van Koophandel) die ondernemers bijstaat bij vragen over Brexit. En intussen stel ik voor dat iedereen blijft duimen dat Barnier straks als een geschenk uit de hemel een deal uit de hoge hoed tovert met de Britten.

Paul Verlinden,

Beleidssecretaris Internationaal Ondernemen bij Koninklijke Metaalunie

Reageren?
verlinden@metaalunie.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *