Column Paul Verlinden: ‘Let’s start the real magic again’

Foto van: Paul Verlinden
Geplaatst door Paul Verlinden

Een digitale beurs kan de magie van een fysieke beurs niet vervangen. Dat zijn de woorden van Dr. Jochen Köckler, CEO of Deutsche Messe na afloop van de Hannover Messe die dit jaar geheel digitaal plaatsvond van 12 tot 16 april jl. Zelf was ik nauw betrokken bij de organisatie van het Holland High Tech paviljoen en het Nederlandse conferentie programma van de beurs.

paul verlinden
Paul Verlinden


Het was een leerzaam traject dat mij in elk geval één ding duidelijk heeft gemaakt: Het is verdraaid moeilijk om de dynamiek van de grootste industriële industriebeurs ter wereld, gewend om 5 dagen lang 24 hallen te vullen met 6.000 exposanten en 200.000 bezoekers naar één schermpje te comprimeren.

Alhoewel ik helemaal overtuigd ben dat digitalisering een onomkeerbare vlucht heeft gemaakt voor de traditioneel globetrotterende ondernemer (zie ook mijn laatste blog over de digitale handelsreiziger), blijft de ware kracht van een beurs toch echt wel het fysieke aspect ervan. Producten zien, voelen en ruiken en handen schudden of wat mij betreft elleboogjes tikken. Je een beetje laten leiden en verleiden.

En ondanks dat je je goed voorbereid op alles en op iedereen die je wilt zien, blijkt nu net die spontane ontmoeting waardevol geweest te zijn. Waardoor je weliswaar met veel kilometers in de benen toch met een goed gevoel terug naar huis gaat.

Kortom, alle begrip voor ondernemers die zeggen dat ze weer snakken naar een fysieke Hannover Messe. Ik zou er in elk geval voor pleiten dat een fysieke beurs één van de offline-elementen in de marketingmix blijft in het internationale handelsverkeer. Dat sluit overigens niet uit dat succesvolle beursedities steeds meer hybride zullen worden. Hierdoor  worden beurzen in de toekomst alleen maar sterker en verdwijnen dus niet van het toneel.

Voor Koninklijke Metaalunie in elk geval voldoende aanleiding om nu al met ondernemers in contact te komen die zich willen voorbereiden op de fysieke editie van de Hannover Messe 2022 die wordt gehouden van 25 tot en met 29 april. Let’s start the real magic again!

Paul Verlinden,

Beleidssecretaris Internationaal Ondernemen bij Koninklijke Metaalunie

Reageren?
verlinden@metaalunie.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *