Jerry Schuurman en zijn collega’s zijn al vijf maanden druk in de weer met de voorbereiding van een bijzondere nieuwkomer binnen Dumaco Kampen: de Prima Power EBe 3326 panelbender, de eerste machine van dit type in Europa. Zelf noemt Schuurman de Prima Power echter liever een vouwbank, want de krachtpatser kan veel meer – en complexere – taken aan dan alleen het buigen van panelen. De vouwbank kan niet alleen grote volumes verwerken, maar is ook flexibel in te zetten op kleinere series.

Schuurman begeleidt als projectmanager het volledige traject van de komst van de vouwbank tot aan de ingebruikname. Daar komt behoorlijk wat bij kijken. Startpunt was de oude vouwbank uit 2011. ‘De machine was productietechnisch nog prima, maar hij was verder wel erg gedateerd. De software was verouderd, vanuit de fabriek was er geen back-up meer’, vertelt Schuurman. In de zoektocht naar een vervanger kwam Dumaco uit bij Prima Power. Waar de meeste machines een maximale zethoogte van 220 mm hebben, was Prima Power op dat moment bezig met de ontwikkeling van een panelbender met een maximale hoogte van 264 mm, wat perfect aansloot op de wens van Dumaco, die nu als eerste de machine in gebruik heeft.
Interne verbouwing
De keuze voor de machine was nog een relatief gemakkelijke stap, daarna moesten Schuurman en zijn team bedenken waar het zwaargewicht een plek zou krijgen binnen het bedrijf. Omdat intern uitbouwen niet tot de opties behoorde kwam er een grootscheepse verhuizing op gang. Zo werd de montage van klantspecifieke producten verplaatst naar een andere locatie in Kampen en werden binnen de huidige locatie muren verwijderd en machines verplaatst om plaats te maken voor de nieuwe vouwbank. De verbouwing bood direct ook de kans om te kijken naar de inrichting van de fabriek met het oog op de toekomst.
Een verbouwing komt altijd met verrassingen, toch verliep alles vrij soepel. ‘Qua planning liep alles tot op de dag nauwkeurig’, vertelt Schuurman. ‘We zijn gestart met het inrichten van de nieuwe productieruimte. Door het verplaatsen van machines kwam op andere plekken ruimte vrij en konden we daar weer aan de slag. Zo schoof het steeds door. We draaiden even wat minder efficiënt en hadden minder opslagmogelijkheden, maar al met al heeft de productie maar twee dagen stilgestaan.’
Tekst gaat verder onder de foto

Kennismaken met de mogelijkheden
Over twee weken moet de vouwbank compleet zijn opgebouwd en staat de officiële oplevering gepland. Dan begint het echte werk voor Schuurman en zijn team: alle mogelijkheden van de machine onder de knie krijgen en vervolgens het overbrengen van die kennis op anderen. ‘Het vergt kennis en kunde om de machine te kunnen bedienen’, vertelt Schuurman. Ondanks eerdere ervaring met een vouwbank volgen Schuurman en zijn collega eerst een training bij Prima Power. Daarna mogen ze zelf stap voor stap ontdekken wat de machine kan – en waar de uitdagingen liggen.
‘Het is een lange leercurve’, stelt Schuurman, doelend op de vele mogelijkheden die de nieuwe vouwbank biedt. Zo was de huidige vouwbank niet geschikt voor de productie van kleine series, omdat de programmering daarvoor te complex was. Met de meetfunctie en alle extra softwaremogelijkheden van de nieuwe vouwbank is het wel mogelijk om op den duur richting kleinere series te werken. ‘Vanaf drie stuks is al mogelijk’.
Bovendien kan de vouwbank volledig autonoom produceren. Denk aan lasergesneden platen die automatisch worden aangevoerd, gebogen en vervolgens afgelegd op één van de acht beschikbare palletplaatsen. ‘Zolang er ruimte op de pallets is, kan de machine zonder ingrijpen van medewerkers doorproduceren, ook buiten werktijd. Vooral voor volumewerk is dit een enorme stap vooruit: we kunnen nu hoge volumes efficiënt, snel en volledig zelfstandig verwerken. Het is eigenlijk een krachtpatser voor grote én kleine series’, aldus Schuurman.
Tekst gaat verder onder de foto

Automatiseringsslag
De vouwbank is voor Dumaco een logische vervolgstap in de automatiseringsslag die al eerder werd ingezet. Zo heeft de ponsmachine al een laad- en losfunctie en staan er al meerdere lasrobots op het bedrijf. Het buigproces was één van de laatste stappen waar nog handmatig werd gewerkt, en juist daar zat een knelpunt voor grote volumes. Dankzij deze investering kan Dumaco nu ook bij seriematig werk op grote schaal volledig geautomatiseerd produceren, wat de totale output aanzienlijk vergroot.
Wanneer Schuurman en zijn team de technische aspecten van de machine onder de knie hebben, verschuift de focus naar het onderzoeken van mogelijke toepassingen van de machine voor bestaande klanten. Daarnaast zal de machine ook voor de andere Dumaco vestigingen ingezet worden om efficiënter en sneller te werken met daarvoor geschikte producten.
Geïnteresseerden moeten nog even geduld hebben: als alles volgens plan verloopt, is de vouwbank vanaf deze zomer operatief. Daarna volgt de stap naar complexere onderdelen. ‘We werken stap voor stap toe naar een situatie waarin we het maximale uit deze machine kunnen halen’, besluit Schuurman.
U moet inloggen om dit artikel te lezen
Onze unieke artikelen, analyses en expertise zijn speciaal voor u beschikbaar. Log in en lees verder!
Nog geen account? Meld u nu aan en krijg direct toegang tot exclusieve content.