Automatische assemblage van schoppen en spades wint Wim van der Hoek Award

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

De Wim van der Hoek Award, uitgereikt tijdens de Precisiebeurs, ging dit jaar voor het eerst naar een duo: Marc Slob en Youp Verbakel.

Marc Slob (links) en Youp Verbakel (Foto: Mikrocentrum)

Het duo is afgestudeerd aan Avans Hogeschool op het ontwerp van een machine voor het automatisch assembleren van een grote variëteit aan schoppen en spades. Ze deden een gedegen vooronderzoek om de grote variëteit aan stelen/bladen en de maatonnauwkeurigheid van de producten vast te leggen. Dat vertaalden ze naar technische specificaties voor de machine. Samen met de klant en de eindgebruiker hebben ze onderzocht hoe de machine in te richten voor een ergonomische en veilige interactie. Na het fabriceren en assembleren van de machine bleek uit eerste testen dat ze een ‘first time right’ ontwerp hadden gerealiseerd.

Het ging om een ogenschijnlijk eenvoudig assemblageproces, dat echter meerdere uitdagingen kende, aldus de jury. ‘Naast de grote variëteit aan producten was er sprake van een enorme grilligheid in de toleranties van de verschillende onderdelen. Marc en Youp hebben samen een innovatief ontwerp gemaakt. Daarvoor hebben ze een passende hoeveelheid werk geleverd, want ze hebben de machine ook gebouwd en getest. Ze hebben hun ontwerp goed doordacht wat betreft de toegestane vrijheidsgraden en zorgvuldig uitgewerkt. Daarbij hadden ze oog voor de kostprijs en de voorspelbaarheid en betrouwbaarheid van het productieproces.’

De award, in 2006 ingesteld op de tachtigste verjaardag van Wim van der Hoek, en ook wel de Constructeursprijs genoemd, werd uitgereikt tijdens de Precisiebeurs door DSPE. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt voor het beste afstudeerwerk op het gebied van het construeren in de werktuigbouwkunde aan de technische universiteiten en hogescholen in Nederland en België.

Criteria bij de beoordeling van de afstudeerverslagen zijn kwaliteit van het ontwerp, onderbouwing en innovativiteit, alsmede de geschiktheid voor gebruik in het onderwijs in de constructieprincipes. De jury, onder voorzitterschap van DSPE-bestuurslid Jos Gunsing (MaromeTech), ontving vier nominaties, waarvan één voor een duo-project.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *