Platina

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Platina is een chemisch element met het symbool Pt en het atoomnummer 78. Het is een zilverwit, glanzend metaal dat behoort tot de overgangsmetalen. Platina is een van de zeldzaamste elementen op aarde en wordt vaak gevonden in combinatie met andere metalen, zoals nikkel en koper.

Tags:
Platina

Kenmerken van platina

  1. Corrosiebestendigheid: Platina is zeer corrosiebestendig en reageert niet met zuren, waaronder zelfs sterk oxiderende zuren zoals koningswater. Het behoudt zijn glans en integriteit, zelfs bij langdurige blootstelling aan chemische stoffen, waardoor het geschikt is voor gebruik in corrosieve omgevingen.
  2. Hoge smelttemperatuur: Platina heeft een zeer hoge smelttemperatuur van ongeveer 1.768 graden Celsius. Dit maakt het bestand tegen hoge temperaturen en maakt het geschikt voor toepassingen in de chemische industrie, elektronica en andere industrieën waarbij hittebestendigheid vereist is.
  3. Zeldzaamheid en waarde: Platina is een van de zeldzaamste elementen op aarde en wordt vaak geassocieerd met luxe en waarde. Vanwege zijn zeldzaamheid en unieke eigenschappen wordt platina veel gebruikt in sieraden en waardevolle voorwerpen.
  4. Katalytische eigenschappen: Platina is een uitstekende katalysator en wordt gebruikt in verschillende chemische processen, zoals de productie van zuren, kunstmest, farmaceutische producten en uitlaatgaskatalysatoren in voertuigen.
  5. Elektrische geleidbaarheid: Platina heeft een goede elektrische geleidbaarheid en wordt gebruikt in verschillende elektronische toepassingen, zoals elektroden, sensoren en weerstanden.
Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *