Coaten

Foto van: De redactie
Geschreven door De redactie

Bij het coaten wordt er een organische deklaag aangebracht op een metaal. Dit kan worden gedaan om een product te verfraaien of om een beschermende laag aan te brengen.

Tags:
Coaten door middel van spuiten

Het coating proces

Het aanbrengen van een coating is afhankelijk van de methode die wordt gebruikt, maar over het algemeen zijn er een aantal stappen die worden gevolgd.

Als eerste moet het oppervlak worden voorbereid. Het oppervlak moet goed worden gereinigd voordat de coating kan worden aangebracht. Dit omvat meestal het verwijderen van vuil, vet en andere verontreinigingen om ervoor te zorgen dat de coating goed hecht aan het oppervlak.

Vervolgens worden de delen die niet gecoat hoeven te worden gemaskeerd. Deze onderdelen worden afgedekt zodat er hier geen coating op komt.

Afhankelijk van de coatingmethode kan het zijn dat de coating moet worden gemengd voordat deze kan worden aangebracht. Dit wordt meestal gedaan om de consistentie en viscositeit van de coating te optimaliseren.

Dan wordt de coating aangebracht. Dit kan spuiten, dippen, rollen of electroplating zijn, afhankelijk van het type coating en het materiaal.

Na het aanbrengen van de coating, moet deze worden uitgehard om ervoor te zorgen dat deze goed hecht aan het oppervlak en de gewenste eigenschappen biedt. De uithardingstijd kan variëren afhankelijk van het type coating en de omgevingsomstandigheden.

Tot slot volgt er een inspectie om te controleren of de cotaing goed is aangebracht en of er geen gebreken of beschadigingen zijn. Als er problemen zijn, kan het nodig zijn om de coating opnieuw aan te brengen of te repareren.

Coating methoden

Het coaten kan op verschillende manieren gebeuren. Hieronder een opsomming van veelgebruikte methoden:

  1. Spuiten: dit is een veelgebruikte methode waarbij de coating in vloeibare vorm wordt gespoten op het oppervlak met behulp van een spuitpistool. De coating droogt vervolgens uit en vormt een beschermende laag.
  2. Dip-coating: dit is een proces waarbij het te coaten object ondergedompeld wordt in een vloeistof met daarin de coating. Het object wordt er vervolgens uitgetrokken en de overtollige vloeistof wordt afgeschraapt. De coating droogt vervolgens uit en vormt een beschermende laag.
  3. Rollen: bij deze methode wordt de coating aangebracht met behulp van een roller. Het object wordt door de roller geleid terwijl de coating erop wordt aangebracht.
  4. Electroplating: bij dit proces wordt een metaallaag aangebracht op een object door elektrolyse. Het object wordt ondergedompeld in een bad met een oplossing van het metaal en een elektrische stroom wordt door het bad geleid. De metaaldeeltjes hechten zich dan aan het oppervlak van het object en vormen een beschermende laag.
  5. Poedercoating: Bij deze methode wordt een poederachtige coating op het oppervlak gespoten. Het poeder hecht zich aan het oppervlak en wordt vervolgens verhit, waardoor het smelt en een duurzame coating vormt.
  6. Chemical Vapor Deposition (CVD): Bij deze methode wordt de coating aangebracht door middel van een chemisch reactieproces waarbij gassen worden gebruikt om de coatinglaag te creëren. Dit wordt vaak gebruikt bij het aanbrengen van coatings op keramische en metalen oppervlakken.
Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *