Wat gaat de koperprijs doen?

Foto van: Jorine van Knippenberg
Geschreven door Jorine van Knippenberg

De koperprijs wordt gezien als een indicator van economische activiteit. Meer dan andere basismetalen reageert de prijs sterk op conjuncturele schokken. Sinds begin van het jaar neemt de prijs weer flink toe. Welke kant gaat dit op?

Gebruikte koperen buizen
Recyclen van koper is waarschijnlijk niet genoeg om de verwachte kopertekorten op te lossen.

Bij Vraag&Aanbod publiceren we de actuele koperprijzen, waarbij sinds het nieuwe jaar een duidelijke trend te zien is van een sterk stijgende koperprijs. Het prijsniveau is momenteel ongeveer gelijk aan het hoogtepunt van 2022. Volgens het FD verwachten experts voor de lange termijn dat de koperprijs flink zal blijven stijgen, voor de korte termijn is dit lastiger te voorspellen. Dit komt doordat de trend in de koperprijs, met name voor de korte termijn, sterk onder invloed van speculatie staat en bepaald wordt door de stemming van investeerders. Doordat deze gedreven wordt door emoties is dit zeer moeilijk te voorspellen.

De koperprijs lijkt op het moment te stijgen door het einde van het zero-covidbeleid in China en door de toenemende mate van elektrificatie, zo is voor een elektrische auto meer dan twee keer zoveel koper nodig als voor een auto die rijdt op fossiele brandstof. De huidige voorraden koper lijken maar net voldoende te zijn, een toekomstig kopertekort behoort dus zeker tot de mogelijkheden. Zo komt een groot deel van het koperaanbod uit Chili en Peru, waar momenteel problemen van verschillende aard spelen die maken dat er minder aanbod is. Gezien de wet van vraag en aanbod is het dus niet gek dat experts verwachten dat de prijs in de toekomst verder zal stijgen.

Het ontwikkelen van nieuwe mijnen is voor de korte termijn geen oplossing, aangezien het wel zestien jaar kan duren voor de koperproductie in een nieuwe mijn op gang is. Daarbij is er vaak weerstand tegen het aanleggen van mijnen. Wat wel een optie is, is het recyclen van koper, al geloven experts niet dat dit genoeg is om de te verwachten tekorten op te lossen.

Voor de lange termijn lijkt het dus duidelijk, de koperprijs zal zeker nog verder omhoog gaan. Voor de korte termijn blijft het gissen en afwachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reacties (1)

  1. Koperprijzen stijgen altijd als er een militair conflict dreigt. Er is geen goed alternatief materiaal voor patroonhulzen. De prijsstijgingen zijn in relatie met de omvang van het verwachte conflict.
    Meer dan 80% koper wordt recycled in Europa.
    Maar er is kennelijk niet genoeg voor de behoefte van het te verwachten conflict.
    Daarnaast stijgt de vraag voor EV’s natuurlijk ook.